De orthopedisten van campus Zwartzustersvest van AZ Sint-Maarten kunnen donderdag 12 en vrijdag 13 januari hun hart ophalen in een mobile skills lab. Dit is een speciale oefenruimte met verschillende werkstations, opgebouwd in een elf meter lange truck.

Het mobiele skills lab is een initiatief van Arthrex. De firma wil daarmee bijscholing bieden aan artsen op een toegankelijke, snelle en doelgerichte manier.

Via simulaties kunnen dokters en assistenten levensechte kijkoperaties nabootsen. Op die manier kunnen ze bestaande technieken vervolmaken en nieuwe ingrepen oefenen. Ook verpleegkundigen kunnen in de mobiele oefenruimte leren omgaan met nieuwe instrumenten. Door technieken te oefenen in een realistische setting kunnen chirurgen in korte tijd een grote expertise opbouwen.

Dr. Peter Boone – diensthoofd orthopedie van AZ Sint-Maarten: “We focussen steeds meer op sparende chirurgie en minimaal invasief ingrijpen. Zo zijn er bijvoorbeeld meer meniscushechtingen ipv het wegnemen van de meniscus en enkelbandherstel zonder de enkel open te maken. De nieuwe technieken en instrumenten die daaruit voorvloeien, kunnen testen in quasi levensechte operaties, biedt een enorm voordeel. Het mobiele lab is ook uitgerust met performante camera’s. Zo kunnen de artsen de details van hun ingreep in superieure kwaliteit bekijken en evalueren.”

AZ Sint-Maarten heeft momenteel nog drie campussen: Leopoldstraat en Zwartzustersvest in Mechelen en Rooienberg in Duffel. Daar werken in totaal 180 geneesheer-specialisten, 1300 andere medewerkers en een 200-tal vrijwilligers. In het najaar van 2018 worden de drie campussen samengevoegd in het nieuwbouwziekenhuis aan de R6/Liersesteenweg in Mechelen.