Ook vrije beroepen kunnen terecht bij VDAB

fvbDe Federatie Vrije Beroepen en de VDAB hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend om vrije beroepen nog beter te ondersteunen bij aanwerving, opleiding en ontslag. “De VDAB is er niet enkel voor laaggeschoolde werkzoekenden. De dienst kan ook voor vrije beroepen heel wat betekenen”, zeggen Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB. Vorig jaar bevatte de databank van de VDAB per maand gemiddeld 9.607 werkzoekenden met een vrij beroep. Ongeveer 20.000 vrije beroepers plaatsten een vacature, waarvan 80% werden ingevuld. “Vrije beroepen zijn steeds grotere werkgevers. Elk jaar creëren ze ruim 7.000 banen.  Personeelsbeleid wint daarom steeds meer aan belang”, zegt Jan Sap bij de ondertekening van het samenwerkingsakkoord. De Federatie Vrije Beroepen is zelf ook actief op het gebied van personeelsbeleid via haar project Medewerkers in het vrije beroep.

Het samenwerkingsakkoord voorziet in een VDAB-accountmanager in elke provincie. Deze manager zal het aanspreekpunt zijn voor vrije beroepen op het gebied van aanwerving, opleiding en ontslag. Daarnaast komen er in elke provincie een workshop over HRM in het vrije beroep en een webleercursus voor administratief medewerkers over vakterminologie in de advocatuur en gaan VDAB en de federatie gegevens uitwisselen.

Vrije beroepen die werkgever zijn, kunnen bij de Federatie Vrije Beroepen terecht voor individuele begeleiding, een HRM-toolkit, een handboek en info en advies.