studiekeuzeZo’n vijfhonderd zesdejaarsscholieren uit de Mechelse regio  kwamen op campus De Vest van Thomas More Mechelen tijdens de elfde Beroepen Informatie Avond Mechelen (BIAM) in contact met mensen die een beroep uitoefenen waarin zij interesse hebben. BIAM is een organisatie van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen samen met onder meer Rotary Opsinjoor en Junior Chamber International (JCI).

Veel van de aanwezigen jongeren kwamen uit Mechelen, maar ook scholieren uit onder meer Duffel, Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Heist-op-den-Berg waren op de afspraak. Allemaal wilden ze meer te weten komen over twee beroepen die hen het meest aanspreken. De aanwezige criminoloog, burgerlijk en industrieel ingenieur, psycholoog en (interieur)architect konden op de meeste toehoorders rekenen. Jobs als schoonheidsspecialist, piloot, tandarts en filosoof lagen dan weer minder goed in de markt.

Merel Mancel (17) uit Elewijt, die aan het Mechelse BIM Humane Wetenschappen volgt, nam de kans te baat om zich te informeren over het beroep van journalist. “Omdat ik graag schrijf, lijkt me dat een leuke job. Op SID-in werd het beroep heel aantrekkelijk voorgesteld, uiteraard omdat hogescholen hun opleiding ervoor promoten. Dankzij BIAM heb ik er een meer realistisch beeld van, wat belangrijk is om je achteraf je studiekeuze niet te moeten beklagen.”

Ook voor de deelnemende professionals vormt BIAM duidelijk een meerwaarde. Erik Vanherck van IT-firma Inventive Designers kreeg heel wat vragen naar welke IT-opleiding vandaag het meest aangewezen is. “Het vak evolueert nu eenmaal snel. Zeker in een sector waar het moeilijk is om vacatures met geschikte kandidaten in te vullen, is BIAM een kans om studenten het bedrijf al te leren kennen. Goede stagestudenten maken ook kans op een contract.”