Ommegang Keizer Karel krijgt label Belgische Hop

Foto Brouwerij Haacht.

Foto Brouwerij Haacht.

Ommegang Keizer Karel, een bier van brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek, mag voortaan het logo Belgische Hop dragen. Het logo werd in 2011 gelanceerd ter promotie van de Belgische kwaliteitshop. Het mag enkel worden gebruikt door bieren die met minstens 50% Belgische hop worden gebrouwen.

Hop is een van de hoofdingrediënten die het uiteindelijke aroma en de bitterheid van het bier mee bepalen. Er wordt in België nog maar heel weinig hop geproduceerd. De productie is beperkt tot 150 ha hopvelden in de streek rond Poperinge. Dat is voor de Belgische brouwerijen te weinig en niet gevarieerd genoeg om voor hun bieren uitsluitend een beroep te doen op Belgische hop. Belgische brouwers zijn genoodzaakt hun heil ook te zoeken bij buitenlandse telers.

Karel Vermeiren, brouwmeester bij Brouwerij Haacht: “De Belgische hopteelt is al generaties lang in handen van kleine familiebedrijven die met veel liefde, vakkennis en oog voor kwaliteit hun producten op de markt brengen. Om hen te steunen, hebben wij beslist om ons speciaalbier Ommegang te brouwen met meer dan 50 % Belgische hop, aangevuld met aromatische hopsoorten die in België (nog) niet geteeld worden.”

Marketingsdirecteur Boudewijn van der Kelen vult aan: “Het logo Belgische Hop dat aan Ommegang toegekend werd, zal binnenkort ook te zien zijn op de verschillende verpakkingen, naast het logo van de Crystal Taste Award die het bier vorig jaar ontvangen heeft.”

Ommegang Keizer Karel is een strogeel bier van hoge gisting (8 % vol.alc.) en met een aroma van citrusvruchten. De bloemige en kruidige smaak van de gebruikte hopsoorten loopt uit in een complexe bitterheid. In tegenstelling tot de andere Keizer Karel-bieren (Robijn Rood en Goud Blond) hergist Ommegang op fles, waardoor smaak en aroma’s nog beter tot hun recht komen.

Brouwerij Haacht is een onafhankelijke, Belgische familiebrouwerij en stelt zo’n 400 mensen te werk. Naast haar pils Primus is zij onder meer bekend om haar abdijbieren Tongerlo (dat recent werd uitgeroepen tot Beste Bier ter Wereld) en de speciaalbieren uit het Keizer Karel-gamma. De variant Ommegang Keizer Karel werd in 2011 voor het eerst gebrouwen als gelegenheidsbier voor het gelijknamige evenement, de Ommegang van Brussel. Die reconstrueert de blijde intrede van Keizer Karel en zijn zoon Filips in Brussel in 1549.