MECHELEN –  In arrondissement Mechelen waren er in de oktobermaand minder faillissementen dan in het jaar voordien. Opmerkelijk, want het aantal faillissementen in ons land is met bijna 10% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon Belgium.

Gedurende de maand oktober gingen in ons land in totaal 1.120 bedrijven failliet. Dat zijn er 9,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging uit zich bovendien in alle drie de gewesten. De grootste stijging (+19%) is te zien in het Brusselse Gewest, gevolgd door Vlaanderen (+7,2%) en Wallonië (+4,6%).

“Traditioneel is september de maand met het hoogste aantal faillissementen tijdens een jaar. Nu neemt oktober die positie in met meer faillissementen dan de maand ervoor. We moeten al terug tot 2013 om een hoger aantal faillissementen waar te nemen in oktober”, zegt Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon.

Arrondissement Mechelen scoort in de oktobermaand al bij al nog goed. Met 24 faillissementsuitspraken vonden er dit jaar 6 minder plaats dan in oktober 2016. Dat betekent een daling van 20%.

Jaarrapport in het rood

Tijdens de eerste tien maanden van 2017 waren er in ons land al 8.888 faillissementsuitspraken, een toename van 5,6% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vlaanderen blijft het daar echter goed doen met 0,98% minder faillissementen dan in de periode januari tot oktober vorig jaar. In Wallonië (+5,19%) en het Brusselse Gewest (+24,64%) blijven die cijfers in het rood.

Ondanks de positieve jaarprestatie van het Vlaamse Gewest blijft Mechelen op de volledige jaarbalans stevig in het rood. In 2017 gingen reeds 214 ondernemingen onder de hamer. Dat zijn er 46 meer dan het jaar voordien, wat overeenkomt met een stijging van 27,38%. In het gerechtelijk arrondissement Antwerpen staat Mechelen zo als enige in het rood, terwijl Antwerpen (-9,88%) en Turnhout (-0,30%) het voorlopig gaaf houden.