aspergesEr liggen al een paar weken asperges in de winkel, maar in Vlaams-Brabant is het aspergeseizoen donderdag pas officieel van start gegaan. Dat gebeurde op de aspergekwekerij van Marc Goossens in Malderen. “De start van het aspergeseizoen verdient de nodige aandacht”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw in Vlaams-Brabant. “Het is een seizoensproduct van eigen bodem met een sterk verhaal.
Nu het wat warmer wordt, kan de oogst van de asperges beginnen. Tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan de consument genieten van deze bijzondere groente.”

De asperge is een seizoensproduct van eigen bodem met een sterk verhaal. Ze wordt hoofdzakelijk met de hand geoogst. Per hectare kruipen er honderden manuren in het oogsten en marktklaar maken van de groente. Asperges worden gestoken. Dat gebeurt net vóór het kopje van de groente boven de grond zou uitkomen. Eerst wordt de landbouwfolie verwijderd die de aspergebedden bedekt. De afdekking met plastic houdt de asperges die hun kopje boven steken wit. Er wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt rond de asperge, om dan de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk met een speciaal mes af te snijden.

In Vlaams-Brabant zijn er 23 ha aspergeteelt geregistreerd. Dat komt overeen met zo’n 10% van het Vlaamse areaal. De asperges worden voornamelijk geteeld in Londerzeel. “We zijn blij dat er zich ook in Vlaams-Brabant nog steeds telers aandienen om asperges te steken”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Het familiale tuinbouwbedrijf van Marc Goossens ligt in de Londerzeelse deelgemeente Malderen, vlakbij Klein-Brabant, de bakermat van de aspergeteelt. De lichte zandgronden lenen zich uitstekend voor de teelt van asperges. Deze ideale ligging en de verminderde populariteit van deze culinaire groente vormden voor Marc Goossens de grootste motivatie om met asperges te starten. Door de goede bodemsamenstelling heeft de Malderse asperge een uiterst volle en verfijnde smaak.

Er wordt constant gestreefd naar een optimalisatie van de teelt en de verwerking, waarbij de kwaliteit en versheid als belangrijkste drijfveren worden gezien. De korte keten tussen productie, verwerking, koeling en verkoop maakt dat deze delicatesse extra vers is, waardoor de smaak nog meer tot zijn recht komt.