Deelnemers IKEOElk bedrijf dat een elektr(on)isch toestel op de Belgische markt brengt, moet ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich nemen. Deze wettelijke verplichting geldt ook voor kleine elektro toestellen die online worden besteld en door een pakjesdienst aan huis worden geleverd. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) start samen met webshops en logistieke dienstverleners met het project IKEO om dit logistiek te regelen.

De eindverkopers van elektronische apparaten die zo’n toestel bij de consument aan huis afleveren, zijn verplicht – indien de consument dat wenst – om bij levering het afgedankte apparaat gratis mee te nemen. Deze verplichting komt voort uit de Europese wetgeving rond elektrische en elektronische apparaten.

Webshops en hun logistieke dienstverleners zijn er zich vaak niet van bewust dat deze aanvaardingsplicht ook van toepassing is op kleine elektrische toestellen. Ook de consumenten weten meestal niet dat de wet hen de mogelijkheid biedt om het oude toestel kosteloos in te leveren. Met de sterke groei van e-commerce in Vlaanderen en omdat consumenten zich meer bewust worden van dit recht, valt te verwachten dat het aantal afgedankte elektrische toestellen dat aan de pakjesbezorgers wordt aangeboden, sterk zal toenemen. Bovendien heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) aangekondigd om in 2016 meer in te zetten op gerichte controles bij online verkoop.

De verschillende stakeholders staan voor een fenomeen waarvoor nog geen praktische oplossingen, laat staan een standaardoplossing bestaat. Daarom lanceert het VIL het project IKEO (Inzameling Klein Elektro Online). Het wil een antwoord bieden op de vraag hoe webshops en hun logistieke dienstverleners die aanvaardingsplicht kunnen organiseren. “Welke impact heeft de aanvaardingsplicht op het online bestelproces? Hoe dient de consument het afgedankte toestel aan de koerier aan te bieden (verpakking)? Welke voorzieningen zijn nodig in de bestelwagen? Waar en door wie worden die afgedankte apparaten gecentraliseerd? Op deze vragen willen wij praktische antwoorden vinden”, aldus Peter Lagey, die het VIL-project leidt.

Zes bedrijven, waarvan drie uit de Mechelse regio,  nemen deel aan het project: Bebat, bpost, Bubble Post (Mechelen), BW Imsir (Boom), Coolblue en ODTH(Willebroek) Andere bedrijven kunnen nog aansluiten.