HoekAfEric Kenis stelde dinsdag zijn eerste ondernemersboek Hoek Af voor. Met het boek wil hij een ode brengen en een stem geven aan buiten-gewone ondernemers in alle betekenissen van het woord. “Sommigen staan al op de podia, maar dan enkel met het succesverhaal. Anderen blinken in de schaduw en niemand kent ze. Ik heb niet alleen het verhaal van de zoete smaak van succes, maar ook het verhaal van bloed, zweet en tranen willen brengen.
En tot slot wil ik – voorbij de hype – een aantal vaststellingen en inzichten delen, die soms kritisch zijn en de euforie rond startups temperen.”

De titel van het boek verwijst naar de risico’s van het ondernemerschap. “In tegenstelling tot wat in het midden van de hype rond startups de toon van de dag is, vind ik – en vele van de startups die in het boek opdraven met mij – dat risicovol ondernemerschap niet voor iedereen weggelegd is. Je moet om het met de woorden van Ben Rieder (Bubble Post) te zeggen een beetje anders zijn. Maarten Vandenbroucke (Ticto) stelt dat ondernemerschap niet makkelijk is, niet makkelijk mag worden voorgesteld en niet voor iedereen weggelegd is. En Davy Kestens (Sparkcentral) gaat zelfs zo ver dat hij ondernemen niet als een aan te leren iets beschouwt. Er moet kortom een hoek af zijn om de rollercoaster van het ondernemerschap in te stappen, of om risicovol gedrag op te zoeken.”

Met het boek wil Kenis een boodschap overbrengen aan investeerders, aan de overheid, aan de corporates en aan de ondernemers zelf. “Aan de investeerders: investeer daadwerkelijk in startups. Blijf niet langs de zijlijn applaudisseren. Aan de overheid: maak gebruik van de diensten en producten van startups. Aan de corporates: wees niet bang om veel en intensief samen te werken met startups. En aan de ondernemers zelf: opportunisme is geen vies woord. We hebben te weinig opportunisten bij de ondernemers. Mensen die de markt willen veroveren, mensen die durven te zeggen dat ze het bedrijf groot en de ondernemers en aandeelhouders rijk willen maken.”

U zoekt interessante starters in de Mechelse regio? Een lijst vindt u hier.