WinkeldiefstallenHet aantal winkeldiefstallen is nog steeds hoog in Mechelen. Dat blijkt uit het jaarrapport van de criminaliteitscijfers voor 2014 dat werd bekendgemaakt door Mechels burgemeester Bart Somers en korpschef Yves Bogaerts van de Lokale Politie Mechelen-Willebroek. Vorig jaar werden in Mechelen 327 winkeldiefstallen vastgesteld. Dat is iets minder dan in 2013, maar tegenover 2002 betekent het een stijging met maar liefst 40%, terwijl alle andere vormen van criminaliteit in Mechelen aanzienlijk daalden.

41% van de winkeldiefstallen werden gepleegd in een warenhuis, en 30% in kledingzaken. Vooral in Mechelen-Noord waren er veel winkeldiefstallen; een opmerkelijk feit, aangezien er meer winkels zijn in het centrum.

Ook zakkenrollers bleken het afgelopen jaar actief in winkels. Van de 189 gevallen van zakkenrollerij gebeurden er 39% in winkels, en vooral op zaterdag. Het aantal gevallen daalde wel met 4% ten opzichte van 2013.

Het aantal inbraken in gebouwen daalde aanzienlijk ten opzichte van 2013. Er werden vorig jaar 181 feiten geregistreerd, of 29% minder dan in 2013. 20% van de inbraken vond plaats in bedrijven of kantoorgebouwen, 19% in horecazaken en 18% in winkels. De inbraken vonden ’s nachts plaats, en meestal op werkdagen.