Nieuwe spoorwegbrug Mechelen wordt geplaatst

ColomaHet eerste weekend van maart wordt de nieuwe spoorwegbrug voor de spoorbypass over de Jubellaan in Mechelen geplaatst. Dit is een nieuw ijkpunt voor de werken van het stationsproject Mechelen in Beweging. Door het plaatsen van deze brug zal het doorgaande autoverkeer op de Jubellaan van vrijdagavond 4 maart om 22u tot zondagavond 6 maart om 22u onderbroken zijn en omgeleid worden. Voor voetgangers en fietsers blijft via een speciaal aangelegde werfweg de doorsteek naar de Brusselsesteenweg mogelijk.

De 100m lange spoorwegbrug werd de voorbije maanden opgebouwd op de werfzone langsheen de Colomalaan. Nu ze klaar is, kan ze zo goed als volledig afgewerkt over de Jubellaan worden gereden. Het transport zal gebeuren door de firma Sarens, die gespecialiseerd is in uitzonderlijke zware transporten. De constructiemethode van de brug heeft als groot voordeel dat het verkeer tot nu toe niet gehinderd werd door de bouw. Maar tijdens de plaatsing – die zo kort mogelijk wordt gehouden – is alle verkeer op de Jubellaan tussen Brusselsesteenweg en Colomalaan totaal onmogelijk. Om de veiligheid 100% te garanderen, wordt op dat gedeelte van de Jubellaan zelfs elke beweging van voetgangers of fietsers verboden. Speciaal voor hen wordt op de naastgelegen werfzone een veilige en comfortabele doorgang aangelegd.

Dat is niet mogelijk voor het autoverkeer. Vanaf de Brusselsesteenweg is er naar de Jubellaan een bewegwijzerde omleiding uitgezet via de Geerdegemstraat, en ook via Hofstade en de Tervuursesteenweg blijft de Jubellaan bereikbaar. Vanuit de andere richting kunnen automobilisten via de Hanswijkvaart en de Colomalaan naar de Jubellaan. Zowel de Colomaschool als de sportterreinen van SC Mechelen blijven daardoor toegankelijk.
Omdat er van vrijdagavond tot zondagavond aan een stuk doorgewerkt wordt, valt beperkte geluidshinder voor de omwonenden niet uit te sluiten. De werfverantwoordelijken zullen trachten deze hinder zo veel mogelijk te beperken.

En er zijn nog grote manoeuvres op komst. Tijdens het paasweekend van 26 en 27 maart zal de aannemer het brugdek inschuiven in de spoorwegberm langs de Brusselsesteenweg. Deze werken veroorzaken weinig tot geen verkeershinder.