belortaBelOrta in Sint-Katelijne-Waver investeert in een nieuwe, grotere en meer duurzame koelloods voor groenten en fruit. Naast de bestaande loods van 10.000 m² wordt momenteel een nieuw gebouw gezet van 4.000 m². Dat moet klaar zijn tegen maart 2015. Dan begint de piekperiode van de veiling die duurt tot augustus. In die periode wordt er niet gewerkt.

In september 2015 vangt de tweede fase van het project aan. Dan worden de oude koelloodsen (10.000 m²) afgebroken en komt op dezelfde plaats een nieuw en duurzamer gebouw. Dat moet afgewerkt zijn in maart 2016. Het volledige project vergt een investering van 12 miljoen euro.

De nieuwe loodsen hebben klimaatregeling. De vrachtwagens rijden meteen binnen in een ruimte waar de temperatuur onder controle wordt gehouden tussen 12 en 16°C zodat de groenten en fruit minder onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. In de nieuwe gebouwen wordt ook zuiniger omgesprongen met energie. Bij de koeling van groenten wordt regenwater gebruikt en de warmte die vrijkomt bij het koelen wordt gerecupereerd om de loods en de producten op de juiste temperatuur te houden.

Leveranciers zullen in de nieuwe loodsen 24 uur op 24 terecht kunnen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ’s avonds laat of ’s nachts rijden, wanneer er geen files zijn.