Peter Hrechdakian, CEO van Unifert Group (links) en Johan De Saegher, CEO van BI-PA.

Peter Hrechdakian, CEO van Unifert Group (links) en Johan De Saegher, CEO van BI-PA.

Bi-PA nv, een bedrijf uit Londerzeel gespecialiseerd in biologische gewasbescherming, heeft een nieuwe CEO. Johan De Saegher (50) stapt ook als aandeelhouder in het bedrijf. Daarnaast trekt Bi-PA het aandeelhouderschap open voor andere partijen, onder meer om de eerste eigen biologische gewasbeschermer (voor de wijnbouw en de druiventeelt) in nieuwe markten te introduceren. Een eerste nieuwe aandeelhouder is het bedrijf achter de Libanese firma Unifert Group die de Bi-PA producten zal verdelen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“Ik geloof fundamenteel in biologische gewasbescherming voor conventionele landbouw”, stelt Johan De Saegher, de nieuwe CEO van Bi-PA. “Ik ben een boerenzoon, dus ik ken de landbouw van binnen en van buiten. Co-existentie van chemische en biologische gewasbescherming is de toekomst, ook voor conventionele landbouw en dus niet alleen voor de teelt van biologische producten. Vergelijk het met medicatie voor mensen: je kunt hoestsiroop en aspirine nemen om je te genezen, maar als je echt ziek wordt en bijvoorbeeld een (bacteriële) longontsteking krijgt, ga je toch voor antibiotica.”

Johan De Saegher (50) is doctor in de chemische technologie. Hij startte zijn carrière in ’94 bij UCB als ingenieur. Daarna werd hij verantwoordelijk voor de wereldwijde productie van UCB-spinoff Taminco. Na diverse functies te hebben bekleed bij Taminco werd hij in 2013 COO van de Taminco Group. Bij de overname van Taminco door Eastman Chemicals wenste De Saegher terug te gaan naar zijn grootste professionele liefde: de gewasbescherming. En vanwege zijn persoonlijk geloof in biologische gewasbescherming in combinatie met chemische, ook voor traditionele landbouw, koos hij voor Bi-PA, waar hij ook mede-eigenaar van werd.

Het bedrijf achter Unifert Group neemt een participatie van 15% in het kapitaal van Bi-PA. Unifert Group gaat de producten van Bi-PA verdelen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “De Unifert Group investeerde in Bi-PA omdat ze ervan overtuigd is dat de trend in landbouw richting biologische producten gaat”, aldus Peter Hrechdakian, CEO van de Unifert Group. “We geloven in de filosofie en strategie van Bi-PA. Het gezonde business model, het sterke eerste eigen product dat Bi-PA op de markt zal brengen, de strategische partnerships die het bedrijf heeft op het vlak van onderzoek en het ervaren management maken deze financiële en strategische investering voor ons bedrijf bijzonder interessant. Eén van onze managers maakt deel uit van het Bi-PA wetenschappelijk comité, en is onder de indruk van de brede technische kennis en visie van de medewerkers van Bi-PA.”

De Saegher is nog in onderhandeling met andere potentiële aandeelhouders, met een voorkeur voor aandeelhouders achter bedrijven die Bi-PA’s producten kunnen introduceren in nieuwe markten en/of werelddelen. De andere huidige aandeelhouders zijn Dirk Putteman (CEO van Belchim, eveneens gevestigd in Londerzeel) en K&E bvba uit Sint-Truiden.