Het parcours van het derde Maneblusser Na-Tour Criterium Mechelen dat op 29 juli plaatsvindt is een beetje gewijzigd, maar start en aankomst vinden naar goede gewoonte plaats op de Grote Markt. Het orgelpunt is de profkoers om 19.30 uur, maar er is onder meer ook een bedrijvenkoers.

In 2015 verhuisde het Na-Tour Criterium van Wolvertem naar Mechelen en werd een parcours uitgetekend dat de renners langs de meest historische en mooie plekjes van Mechelen bracht. Met de zege van Tourwinnaar Chris Froome kreeg de eerste editie van het Maneblusser Na-Tour Criterium Mechelen meteen een knappe winnaar, die in 2016 werd opgevolgd door die andere wereldtopper John Degenkolb.

Het gewijzigde parcours van dit jaar leidt langs de Befferstraat, Muntstraat, Botermarkt en Geitestraat. De renners rijden hierna langs beide kanten over de IJzerenleen, waar je de renners dus vaak kunt zien passeren. Voor bedrijven werden verschillende sponsor- en hospitalityformules uitgewerkt waarbij de genodigden reeds vanaf 15 uur terecht kunnen op verschillende locaties in Mechelen. Er wordt een walking of sitting dinner voorzien en de genodigden kunnen om 18 uur afzakken naar de grote VIP-café tent op de Grote Markt om met een hapje en een drankje van dichtbij te genieten van de profkoers, de voorstelling van de renners, de podiumceremonie en het afsluitende optreden.

Naast het avondcriterium heeft de organisatie ook voor tal van randactiviteiten en -wedstrijden gezorgd. Het programma wordt om 16.15 uur geopend met de bedrijvenkoers, waar Mechelse bedrijven of bedrijven uit de omgeving het tegen elkaar kunnen opnemen in een één uur durende aflossingskoers. Rond 17.30 uur zal er een jeugdsessie Vlaanderen plaatsvinden, gevolgd door de publiciteitskaravaan die tegen 18 uur over het parcours zal rijden. Nadat de profrenners rond 18.30 uur zijn voorgesteld op het podium zullen ze een koppeltijdrit rijden met de jeugdrenners. Om 19.30 uur start het eigenlijke Maneblusser Na-Tour Criterium Mechelen.

Naampartner is nog steeds de Mechelse stadsbrouwerij Het Anker die zich met haar bier Maneblusser aan het event verbindt.

“Ik ben ervan overtuigd dat dit Maneblusser Na-Tour Criterium een geweldig succes zal worden in Mechelen. In dit wielerland bij uitstek profileert onze stad zich meer en meer als wielerstad. Het wordt een gratis spektakel waar iedereen kan van genieten”, stelt schepen van sport Walter Schroons.