MECHELEN – De officiële openingsdatum van het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen is bekend. De eerste bezoekers en patiënten kunnen in het nieuwbouwziekenhuis terecht vanaf 15 oktober 2018.

Het duurt dus nog een jaar eer het nieuwe ziekenhuis zijn deuren opent. Op 15 oktober mogen niet alleen de eerste bezoekers en nieuwe patiënten binnen. Ook de gehospitaliseerde patiënten van de huidige 3 campussen verhuizen diezelfde week, verspreid over drie dagen, naar de nieuwe locatie aan de Liersesteenweg 435 in Mechelen.

De spoeddienst van het nieuwe ziekenhuis is actief vanaf woensdag 17 oktober 2018. Diezelfde dag sluiten de spoeddiensten van campus Leopoldstraat Mechelen en campus Rooienberg Duffel. Na 19 oktober 2018 sluiten de 3 huidige campussen van Leopoldstraat en Zwartzustersvest in Mechelen en Rooienberg Duffel definitief.

Meer informatie over de praktische aspecten van de verhuis, raadplegingsuren, contactgegevens en zorgaanbod van het nieuwe AZ Sint-Maarten worden bekendgemaakt vanaf april 2018.

Polikliniek

Vanaf het najaar van 2018 zal de polikliniek van het nieuwe AZ Sint-Maarten dagelijks zo’n 1.000 patiënten ontvangen. Op deze afdeling kunnen patiënten terecht voor consultaties en medisch-technische onderzoeken. Alle disciplines op één locatie, vlotte bereikbaarheid, hoog serviceniveau en respect voor privacy staan hier centraal.

Om de toestroom van patiënten in goede banen te leiden, wordt de nieuwe polikliniek opgedeeld in drie clusters. Elke cluster bestaat uit een logische bundeling van medische disciplines en per cluster zijn er de nodige raadplegingsruimtes, medisch-technische lokalen en wachtzalen. Ze liggen dicht bij elkaar en zijn handig ingedeeld. De polikliniek ligt vlak bij de hoofdingang en is dus makkelijk te bereiken.

Waar nodig worden multidisciplinaire raadplegingen samen georganiseerd, zodat de patiënt zich niet hoeft te verplaatsen. Voorbeelden hiervan zijn de borstkliniek, de MS-kliniek, de diabeteskliniek, de voetkliniek en de pijnkliniek.