NIEL – Een team ingenieurs van Nexeon Medsystems, een groeibedrijf actief in het wetenschapspark in Niel, werkt aan de ontwikkeling van een implantaat dat via diepe hersenstimulatie de symptomen van de ziekte van Parkinson bestrijdt.

In het brein worden elektroden ingeplant die voortdurend kleine elektrische schokjes geven om de communicatie vanuit de hersenen met bepaalde lichaamsdelen te herstellen. In 2018 lanceert Nexeon Medsystems een gloednieuw apparaat dat deze techniek, die tot dusver in België zo’n 2.000 keer werd toegepast, verder verfijnt.

“Via onze technologie kunnen we heel precies een complexe melodie van stroomstootjes opzetten. Dat is heel belangrijk, want als je de verkeerde zenuwbanen stimuleert, dreig je elders in het lichaam ongewilde effecten te hebben. Zo kan je Parkinson wel verhelpen, maar die persoon bijvoorbeeld opzadelen met obesitas”, legt ingenieur Luc Van Immerseel uit.

Onder de vleugels van Nexeon Medsystems leggen de ingenieurs de laatste hand aan Synapse, dat in eerste instantie bedoeld is voor Parkinsonpatiënten, maar mits kleine aanpassingen aan de software voor allerhande ziektes kan worden ingezet, van epilepsie tot depressie. Het team in Niel wil met zijn toestellen ook signalen opvangen en meten wat hersenstimulatie precies teweeg brengt. “Het einddoel is te komen tot slimme systemen, die niet constant voorgeprogrammeerde prikkels verzenden maar die zichzelf bijsturen en enkel werken op momenten dat het echt nodig is”, aldus Luc Van Immerseel.

POM

De drijvende kracht achter het Wetenschapspark in Niel, waar Nexeon Medsystems gevestigd is, is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. De POM wil op de campus samen met Universiteit Antwerpen een cluster van hoogwaardige, innovatieve bedrijvigheid creëren. “Het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen is de ideale plek waar kennisgedreven bedrijven uit de sectoren Health, Environment en IT sneller kunnen groeien en betere producten ontwikkelen”, stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé, voorzitter van POM Antwerpen.

“De O&O bedrijven op de site leren hopelijk van elkaars ervaringen. We zetten ook in op ondersteuning, die behoorlijk intensief is in incubator Darwin met onder meer eerstelijnsadvies op het vlak van fiscaliteit en IP, tot louter infrastructureel in de rest van het park.”

Nu alle gebouwen in het wetenschapspark ingenomen zijn, start POM Antwerpen in 2018 met de bouw van een multifunctionele bedrijfshal. “We plannen ook de realisatie van een extra kantoorgebouw. Daarnaast is op de site ook ruimte beschikbaar voor bedrijven die willen investeren in een eigen pand”, besluit gedeputeerde Ludwig Caluwé.