Network@Voka sluit zomer feestelijk af

frederic achtenVoka – Kamer van Koophandel Mechelen sloot zijn inspirerende sessies van Network@Voka af met een feestelijke vierde en laatste sessie in kasteel Tivoli. Tijdens zijn openingstoespraak benadrukte Frédéric Achten, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen, dat het ondernemerschap in Mechelen hoge toppen scheert. Hij bood de aanwezige Mechelse ondernemers het Golden Book-best practices of Network@Voka 2013-2014 aan, een ondernemershandboek dat een handige tool is om de rendabiliteit van een onderneming te verhogen. Het boek is gevuld met pijnpunten en tips uit diverse sectoren. Frédéric Achten kondigde meteen ook de tweede jaargang van Network@Voka aan die op 6 november van start gaat. “Nog meer op maat van de wensen van onze ondernemers. Zoals dit jaar is er wel steeds een keynotespreker en daarna wordt in werkgroepen gelinkt aan een vakgebied een specifiek onderwerp besproken.”

Ook tijdens de afsluitende sessie van deze jaargang waren er twee inspirerende sprekers. Jonge ondernemer en ingenieur Wiet Vande Velde die zich met zijn innovatief bedrijf Palletkraft vestigt op Mechelen Noord, naast Bulo, vertelde over zijn parcours van startende ondernemer die 6 jaar geleden een valse start maakte en meteen aankeek tegen schulden, tot eigenaar van vier succesvolle bedrijfjes. Palletkraft, het nieuwste, lanceert kartonnen palletten die de klassieke houten exemplaren kunnen vervangen. De palletten zijn superlicht en en hebben een zeer goede schokabsorptie. Philips, DHL en Kuehne+Nagel er zijn enthoesiast over. Binnenkort moet de productie van start gaan. “We hebben een productielijn samengesteld waar zo weinig mogelijk mensen bij nodig zijn en daarom kunnen we de productie in België houden, in onze Mechelse vestiging.” Toch benadrukt Wiet Vande Velde het belang van goede medewerkers. “Een ondernemer is maar zo goed als de mensen waar hij zich mee omringt.” Hij raadt jonge ondernemers aan te durven kiezen. “Durf kiezen en durf verliezen. Hier is ook een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs. Dat moet jonge mensen stimuleren en motiveren, want het ondernemerschap loont de moeite.”

De tweede spreker was Rik Torfs, rector van de KU Leuven. Volgens hem moet een opleiding een brede persoonsvorming bieden, naast mogelijkheden om flexibel en creatief te zijn. “We moeten studenten stimuleren om zichzelf heruit te vinden zonder zichzelf te verloochenen. Desnoods op een succesvolle manier niet-succesvol zijn, eventueel falen maar uit het dal opklimmen. We moeten studenten inlichten over de consequenties van hun keuzes. Zoek één ding waar je schitterend in bent, en geef dan volle gas. Alles mag, ook wat je niet mogelijk achtte. Als we studenten een goede persoonsvorming bieden, kunnen ze hun grenzen overschrijden en op hun poten terechtkomen als het eens tegenzit.”