Het nettoresultaat van Telenet bedroeg in 2016 zo’n 41,6 miljoen euro, een daling van 76 procent tegenover 2015. Toch was ceo John Porter bij de voorstelling van de resultaten voorzichtig positief. Het zogenaamde ebitda-resultaat, de winst voor aftrek van interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen, neemt met 18 procent toe. Met 1,1 miljard euro in 2016 scoort het Mechelse telecombedrijf beter dan verwacht.

“Het verheugt me dat we erin geslaagd zijn onze verwachtingen voor 2016 te overtreffen. Het is het resultaat van solide operationele en financiële prestaties van nagenoeg al onze productlijnen”, zegt John Porter, ceo van Telenet. Het aandeel ging op de dag van de bekendmaking van deze resultaten op de Brusselse beurs met 6,5 procent de hoogte in.

De opdoffer in het nettoresultaat is het gevolg van een vervroegde aflossing van schulden en een waardevermindering van 31 miljoen euro op de participatie van Telenet in De Vijver Media. Daar werd het businessplan niet gehaald en vielen de opbrengsten van The Loft in de Verenigde Staten wat tegen.

Vooral het aantal Wigo-gezinsabonnementen groeide sterk. De alomvattende formule voor telefonie, internet, digitale televisie en mobiele data werd pas eind juni 2016 gelanceerd en kon op het einde van het jaar op zo’n 150.000 abonnees rekenen. Het aantal abonnees voor Play, Play More en Play Sports ging ook de hoogte in. Toch is de groei niet overal te vinden. De vaste telefonie en het aantal kabelabonnees moesten inboeten.

Telenet heeft ook te kampen met een imagoprobleem. De tarieven gingen de voorbije jaren de hoogte in en ondertussen raakte bekend dat Telenet grote bedragen uitbetaalt aan politici in de adviesraad. Ceo John Porter ziet een positieve toekomst voor het bedrijf en houdt vast aan de eerder geformuleerde doelstelling. “Onze Visie 2020 zal leiden tot winstgevende financiële groei in 2017 en verder. We mikken op een samengestelde jaarlijkse groei van de ebitda van 5 tot 7 procent over de periode van 2015 tot 2018”, klinkt het.