Negen Groene Sleutels in onze regio

groenesleutelNegen bedrijven en/of toeristische bestemmingen uit de grote regio rond Mechelen hebben een Groene Sleutel ontvangen. Dit internationale label wordt toegekend aan ondernemingen die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen. Het is het tiende jaar dat Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen de Groene Sleutels uitreiken.

In de regio Mechelen ontvingen deze bedrijven een Groene Sleutel: Sport- en recreatiedomein De Nekker (Mechelen), Technopolis (Mechelen), Dierenpark Planckendael (Muizen), Domein Roosendael (Sint-Katelijne-Waver), Jeugdverblijfcentrum Het Laathof (Hingene), Holiday Inn Express Veemarkt (Mechelen), De Plukboerderij (Schelle), Hotel Martin’s Patershof (Mechelen) en Jeugdherberg de Zandpoort (Mechelen).

Domein Roosendael kreeg voor het zesde jaar op rij een Groene Sleutel. Het afgelopen jaar werd op het domein stevig geïnvesteerd in waterbesparende maatregelen. Elke kraan op het domein, in het totaal zo’n 100 stuks, werd uitgerust met een perlator die zorgt voor minder waterverbruik. “Domein Roosendael krijgt de Groene Sleutel niet zomaar. De laureaten moeten elk jaar opnieuw voor een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en toeristische sector aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een éénmalige inspanning volstaat dus niet. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit”, zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen.

Roosendael is bijna 800 jaar oud. Het dankt zijn naam aan de cisterciënzerinnenabdij die rond 1221 werd opgericht aan de Nete. Van die middeleeuwse vestiging blijft bovengronds nauwelijks iets over. Het domein werd omgevormd tot een buitengoed met landschapspark. In 1959 schonk de laatste eigenaar het bij legaat aan het aartsbisdom Mechelen. Sindsdien kunnen schoolgroepen, jeugdverenigingen, familiegroepen, verenigingen en bedrijven genieten van de rust en het groen. Je kan er terecht voor een meerdaags verblijf, teambuilding, kamperen, vergaderen en feesten. Ook het fietscafé is een bezoek waard.