Multiplicom overweegt beursgang

DirkPolletBiotechbedrijf Multiplicom uit Niel geeft diagnostische labo’s een vervroegde toegang tot zijn nieuwe prenatale test Clarigo. Multiplicom is een producent van moleculaire diagnosekits die vaak gebruikt worden door labo’s. Het bedrijf is een spin-off van de Antwerpse universiteit en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Door de snelle opgang van het bedrijf onderzoekt het management ook de mogelijkheid van een eventuele beursgang.

Multiplicom is op relatief snelle wijze uitgegroeid tot een gerespecteerde expert in biotechnologische analysetechnieken. Het werd pas in 2011 in de steigers gezet maar volgens gedelegeerd bestuurder Dirk Pollet realiseerde het bedrijf verleden jaar reeds een omzet van 6,2 miljoen euro. “Onze verliescijfers zijn bovendien vrij beperkt. Wij hebben immers onze kits vrij snel in de markt kunnen zetten en omzet kunnen genereren waardoor we ook minder cash verbrand hebben.”

De nieuwe niet-invasieve prenatale test Clarigo maakt het mogelijk afwijkingen in het chromosomenaantal in de ongeboren foetus te kunnen identificeren door een analyse van het bloed van de zwangere moeder. “Die testen zijn vandaag nog vrij duur. Ze kosten ongeveer 500 euro. Door ze toegankelijk te maken voor alle klinische labo’s en niet langer enkel voor de grote instellingen hopen wij de kostprijs naar beneden te krijgen.”

Bij Multiplicom werken zo’n 50 mensen. Aangezien nog meer groei wordt verwacht, mogen marketing- en salesspecialisten en kandidaat-onderzoekers zich nog steeds aanmelden bij het bedrijf.

Het management bestudeert de vraag hoe het bedrijf zich in de toekomst verder moet positioneren. “Ook de mogelijkheid van een beursgang wordt effectief onderzocht”, zegt CEO Dirk Pollet.