Multiplicom ontvangt certificaat voor diagnosetool eierstokkanker

Dr. Dirk Pollet, CEO van Multiplicom.

Dr. Dirk Pollet, CEO van Multiplicom.

Moleculair diagnosticabedrijf Multiplicom N.V. uit Niel heeft een CE-IVDcertificaat (Europees veiligheidslabel voor in-vitrodiagnostica) behaald voor zijn BRCA Tumor MASTR™ PlusDx. Dat is de eerste gecertificeerde geassocieerde diagnosetool die aan de hand van tests op tumorweefsel mutaties kan identificeren in de BRCA1- en BRCA2-genen bij patiënten met eierstokkanker. Deze patiënten kunnen daardoor in aanmerking komen voor een behandeling met PARPremmers.

Eierstokkanker staat in Europa op nummer vijf in het rijtje van dodelijkste kankers. Bij 30 procent van de patiënten duiken ook BRCA1- of BRCA2-mutaties op. “De behandelingsopties zijn beperkt, maar de combinatie van gerichte therapie met een geassocieerde diagnosetool opent nieuwe deuren voor artsen en patiënten. Op voorhand weten of iemand waarschijnlijk zal reageren op een behandeling is cruciaal”, legt Dirk Pollet, CEO van Multiplicom, uit. “Onze BRCA Tumor MASTR™ Plus Dx geeft lokale laboratoria de kans om de patiënten te identificeren die baat zullen hebben bij een bepaalde behandeling.”

In 2012 kreeg Multiplicom al als eerste bedrijf in Europa een CE-IVD-label voor de BRCA-tool die het ontwikkelde om aanleg voor borst- en eierstokkanker te testen. Het bedrijf bestond toen pas een jaar. Vandaag is het bedrijf de Europese marktleider in BRCA-diagnostica en gaat het na of het naar andere terreinen kan uitbreiden. Intussen blijft zijn diagnostica-portfolio groeien met het oog op gepersonaliseerde geneeskunde.

Companion diagnostics of geassocieerde diagnosetools zijn tests waarmee men kan zien welke patiënten waarschijnlijk het meeste baat zullen hebben bij een geassocieerde behandeling die inspeelt op hun genetische blauwdruk. Deze tests zijn veelbelovend in de strijd tegen kanker en andere ernstige aandoeningen doordat de juiste therapie aan de juiste patiënt wordt gelinkt. Hun beschikbaarheid helpt bij de commercialisering van specifieke en veilige behandelingen die een patiënt op het lijf geschreven zijn. En het zijn sleutelelementen in het verhaal van gepersonaliseerde geneeskunde.

Multiplicom N.V. ontwikkelt, produceert en commercialiseert moleculair diagnostische testen in kitvorm die gepersonaliseerde geneeskunde mogelijk maken. Het biotechbedrijf werd in 2011 opgericht als spin-off van de Universiteit Antwerpen en VIB.