Jurgen Del Favero, CTO van Multiplicom.

Jurgen Del Favero, CTO van Multiplicom.

Multiplicom uit Niel lanceert een nieuwe test voor de diagnose van chronische lymfatische leukemie. Deze vorm van leukemie komt het meest voor bij volwassenen en heeft een sterk uiteenlopend ziekteverloop.

Patiënten met chronische lymfatische leukemie of CLL kennen vaak lange periodes waarin de ziekte geen verdere uitbreiding neemt, maar op gelijk welk moment kan CLL zich opeens snel verspreiden. Dan moet snel een aangepaste behandeling worden ingezet om de kanker onder controle te houden. Genetische analyse is dan een belangrijk hulpmiddel om het onderscheid te maken tussen de stabiele en uitbreidende toestand.

De CLL MASTR Plus kit van Multiplicom stelt deze differentiële diagnose door 9 genen te analyseren die bij CLL-patiënten regelmatig mutaties vertonen. De CLL MASTR Plus kit detecteert wijzigingen in individuele DNA-nucleotiden en in het aantal gen-kopijen. De identificatie van mutaties in de genen TP53, BIRC3, NOTCH1 en SF3B1 laat toe een meer duidelijke onderscheidende prognose te maken. Het identificeren van mutaties in TP53 heeft een therapeutische waarde en kan richting geven aan de behandelingen met alemtuzumab en/of steroïden, eventueel gevolgd door een allogene stamceltransplantatie. Deze nieuwe test van Multiplicom brengt gepersonaliseerde geneeskunde dichterbij voor patiënten met chronische lymfatische leukemie.

“De samenstelling van het genen panel werd gekozen in samenwerking met vooraanstaande opinieleiders in de diagnose en behandeling van CLL. De CLL MASTR Plus kit is gebaseerd op de MASTR technologie van Multiplicom, en maakt een eenvoudige, snelle en betaalbare test in de laboratoria mogelijk. De MASTR kits zijn bruikbaar op de belangrijkste Next Generation Sequencing platformen, werden onderworpen aan de hoogste kwaliteitscontroles en garanderen reproduceerbare resultaten”, aldus Jurgen Del Favero, CTO van Multiplicom.