cholesterolMultiplicom N.V. uit Niel kondigt de lancering aan van een DNA-test die het genetisch risico voor familiale hypercholesterolemie of te hoge cholesterol identificeert. De aanleg voor te hoge cholesterol is een veel voorkomende oorzaak van vroegtijdige coronaire hartziekte. Wereldwijd treft dit gemiddeld één op 500 mensen. Vroege identificatie kan levens redden bij families met een verhoogd risico en zeer vlug niet-getroffen familieleden uitsluiten van dure klinische onderzoeken.

Dankzij de Multiplicom ADH MASTR™ v2 test kan men doeltreffend Familiaire Hypercholesterolemie (FH) achterhalen. Familieleden van getroffen personen lopen 50% kans om dezelfde genetische aanleg te erven en om FH te ontwikkelen. Dankzij vroegtijdige identificatie van personen met een verhoogd risico, met de nieuwe test, kunnen levens worden gered. De vroege identificatie is belangrijk omdat een snelle behandeling bij risicopatiënten een uitstekende kans geeft om de ziekte te voorkomen.

Gebruikers bevestigen het nut van de nieuwe Multiplicom-test. “Het is een efficiënte, makkelijk uit te voeren en kosteneffectieve tool die het mogelijk maakt om monogene en polygene vormen van FH te detecteren”, zegt Dr. Alain Carrié, coördinator van het Centre de Génétique Moléculaire et Chromosomique APHP, en lid van The Institute of Cardiometabolism and Nutrition (ICAN) in Hôpital Pitié Salpêtrière en de Universiteit Pierre en Marie Curie in Parijs.

Bij de lancering is de ADH MASTR™ v2 test enkel beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Multiplicom is reeds bezig met de planning van de klinische bevestigingsstudies om het CE-IVD label te behalen.

Multiplicom N.V. is een Belgisch biotechbedrijf in humane moleculaire diagnostiek. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en commercialiseert moleculaire diagnostische testen en toonaangevende genetische testkits, gebaseerd op de eigen unieke Multiplex PCR technologie. De kits laten klinische laboratoria toe betaalbare testen uit te voeren voor de gepersonaliseerde geneeskunde.

Multiplicom werd opgericht in 2011 als spin-off van de Universiteit Antwerpen en VIB.