Dr. Dirk Pollet, CEO van Multiplicom.

Dr. Dirk Pollet, CEO van Multiplicom.

Multiplicom N.V. uit Niel brengt twee nieuwe kits op de markt en bevestigt hiermee zijn leiderspositie in de screening naar borst- en eierstokkanker. De ene kit detecteert mutaties in 26 genen geassocieerd met erfelijke kankers. De tweede kit wordt ingezet voor het opsporen van varianten in de BRCA1- en BRCA2-genen in biopsiemateriaal van tumoren.

Multiplicom bracht in september 2012 een diagnostische test voor de kankergenen BRCA1 en BRCA2 op de markt. Deze wordt door de meerderheid van de Europese genetische centra als de referentietest beschouwd voor het opsporen van erfelijke borst- en eierstokkanker.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat bovenop de BRCA-1 en BRCA2-genen, mutaties in bijkomende genen een verhoogd risico op kanker inhouden. De nieuwe testkit van Multiplicom – de BRCA Hereditary Cancer MASTR™ Plus – laat toe een uitgebreide reeks van 26 genen te analyseren. De test screent deze genen op mutaties, met inbegrip van deleties en duplicaties, om het risico op borst-, eierstok- en andere erfelijke kankers te bepalen.

Om de laatste nieuwe behandelingen tegen eierstokkanker met PARP-inhibitoren te kunnen implementeren, is het screenen naar BRCA1- en BRCA2-mutaties in biopsiemateriaal vereist. De nieuwe BRCA Tumor MASTR Plus kit is speciaal ontworpen voor dergelijke analyses.
“Deze twee nieuwe testen geven onze klanten de mogelijkheid om te blijven voldoen aan de groeiende klinische noden: uitbreiden van het screeningspotentieel en het bieden van de meest optimale zorg aan de patiënten. Ze geven pathologische labo’s bovendien de mogelijkheid om snel in dit veld te stappen, gebruik makend van bewezen technologie met hoge betrouwbaarheid”, zegt Dr. Dirk Pollet, CEO van Multiplicom.

Bij de lancering zijn de kits enkel beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden. De klinische validatiestudies voor een CE-IVD erkenning zijn ondertussen gestart. Multiplicom presenteerde de recentste resultaten tijdens een Satellite Symposium op de prestigieuze European Human Genetics Conference in Glasgow van 6 tot 9 juni.