Stefan Balaz. Foto Jan Van der Perre

Stefan Balaz. Foto Jan Van der Perre

Na Mechelen (Fietsenpech), Brussel en Gent heeft Antwerpen nu ook een eigen mobiele fietsenhersteller die zich verplaatst per bakfiets. Stefan Balaz werkt al tien jaar bij sociale onderneming Levanto als fietsenmaker en ploegbaas. Hij zet nu de stap naar zelfstandig ondernemer in bijberoep. Hij treedt voor het eerst naar buiten met zijn bakfiets van Top-Snelfietsenherstel bij de opening van de nieuwe fietsostrade Antwerpen-Mechelen op 13 juni.

“Op ons werk herstellen we veel fietsen bij bedrijven op hun terrein”, vertelt Stefan. “Dat bracht me op een idee. Waarom niet hetzelfde doen voor de gewone fietser? Het is toch niet fijn om je kapotte fiets helemaal mee te sleuren naar een fietsenmaker? Bel mij en ik kom naar jou terwijl je rustig op een terras wacht.”

In Slovakije werkte Stefan als automechanieker. In 1996 besloot hij naar België te gaan om hier te werken. Na een tijd kon hij aan de slag als fietsenhersteller bij Levanto, een sociale onderneming die langdurig werklozen aan een job helpt. “Mijn ervaring als automechanieker was een troef. Maar de opleiding van drie maanden bij Levanto zorgde ervoor dat ik het fietsvak helemaal onder de knie kreeg. In de loop der jaren ben ik blijven groeien en heb ik alles van fietsen repareren geleerd.”

Axel Verstrael, bedrijfsleider bij Levanto, is tevreden. “Veel mensen zijn content over Stefan. Als hij langskomt, weet je dat alles in orde is. Je kan hem heel gemakkelijk extra’s vragen. Of ik het niet erg vind dat hij hiermee start? Helemaal niet. Bij Levanto is het doel net mensen kansen te geven. Dit past helemaal in dat plaatje. Stefan neemt zelf initiatief en kiest voor een eigen verantwoordelijkheid.”

Wie de mobiele fietsenhersteller wil contacteren, kan dat via www.top-snelfietsenherstel.be.