Vlaams minister van Energie Bart Tommelein brengt donderdag een bezoek aan Greenyard Fresh in Sint-Katelijne-Waver. Tommelein wordt vergezeld door een delegatie van Energy Saving Pioneers (ESP),  een organisatie die verbonden is aan Bond Beter Leefmilieu (BBL). ESP is een coalitie van 32 voorlopers in energiebesparing, gefaciliteerd door Bond Beter Leefmilieu. Ze informeert beleidsmakers omtrent de socio-economische meerwaarde en klimaatwinsten van energiebesparing.

Greenyard Fresh, een groenteverwerkend bedrijf, slaagt erin om 20% energie te besparen door o.a. het plaatsen van moderne koelinstallaties en het vervangen van de verlichting door een meer energiezuinige versie.

Het totaal aan maatregelen dat werd doorgevoerd in het Katelijnse bedrijf heeft het potentieel om zo’n 335 ton aan CO2-uitstoot en ongeveer 161.000 euro aan energiekosten te besparen. Greenyard Fresh bewijst zo dat er ook bij de Vlaamse ondernemingen nog een groot energiebesparingspotentieel is dat op een economisch verantwoorde wijze aan te boren valt.

Greenyard Fresh is bekend als Univeg. Het bedrijf is een wereldwijde marktleider in verse groenten en fruit, bloemen en planten en in logistieke diensten voor verse producten. Het werkt actief aan duurzame ontwikkeling op drie niveaus: supply chain (de milieu-impact van distributie en logistieke operaties), samenleving (de sociale normen in het bedrijf verbeteren) en sourcing (streven naar duurzame aanvoermethoden van de producten).