Minister bezoekt energiezuinige Mechelse testwerf van Wienerberger

vlnr onder: bewoners, burgemeester Somers, marketingdirecteur Wienerberger Katrien Nottebaert, minister Tommelein; vlnr boven: CEO Wienerberger Johan Van Der Biest, architect Koen Roelens.

vlnr onder: bewoners, burgemeester Somers, marketingdirecteur Wienerberger Katrien Nottebaert, minister Tommelein; vlnr boven: CEO Wienerberger Johan Van Der Biest, architect Koen Roelens.

Viceminister-president en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Mechels burgemeester Bart Somers bezochten een testwerf voor binnenstedelijke renovatie in Mechelen. Met de bewoners van de rijwoning en de initiatiefnemer van het project, de fabrikant van keramische bouwmaterialen en oplossingen Wienerberger, bespraken zij de financiële en technische haalbaarheid van een doorgedreven energie-efficiënte verbouwing. Ook peilden zij naar de mogelijkheid om dit proefproject te vertalen naar renovatie-initiatieven op de grotere schaal van een straat, bouwblok of wijk. Het studiebezoek past binnen de inspanningen van de Vlaamse overheid en de stad Mechelen om, met het Renovatiepact en het Burgemeestersconvenant, de Europese klimaatdoelstellingen te realiseren.

Het bezochte renovatieproject is een typische rijwoning in de Mechelse binnenstad, een typologie die heel wat bouwheren zullen herkennen. Met de testwerf wou Wienerberger de puzzel leggen waarin esthetiek, budget, comfort en energieprestaties samenvallen tot een passend geheel, gericht op de lange termijn.

Uit de resultaten blijkt dat een renovatie die beantwoordt aan en zelfs beter scoort dan de huidige EPB-normen voor al de genoemde aspecten vandaag perfect haalbaar is. Meer zelfs, de inspanningen van de eigenaars leveren vanaf dag één een hogere verkoopwaarde op.

Vooral de structurele aanpak van de gebouwschil – dak en gevel – blijkt een uiterst zinvolle investering die meteen meerwaarde creëert. Elke daarin geïnvesteerde euro resulteert in een rendement van 20%. Meer info over het project vindt u hier.

Het resultaat van deze aanpak is een win-win voor alle partijen. Bewoners krijgen meer wooncomfort, een lagere energiefactuur en een woning die meer waard is op de markt. Steden krijgen aangename wijken. Het bestaande en sterk verouderde woningenbestand wordt sneller en grondiger gerenoveerd. De activiteiten en tewerkstelling van de bouwsector, een van de fundamentele economische pijlers, worden gestimuleerd. Dat alles draagt bij tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot, tot de realisatie van de Vlaamse, Europese en internationale klimaatdoelstellingen.

Bart Tommelein: “Steeds meer mensen geraken overtuigd van het belang van energiebesparende investeringen. Het aantal renovaties in Vlaanderen stijgt. Toch zijn bijkomende stimulansen nodig. Het project in Mechelen is alvast een schitterend voorbeeld van hoe een totaalaanpak voor de renovatie van een woning werkt. Daarom zijn we met de Vlaamse regering bezig met een nieuw premiesysteem dat kiest voor een combinatie van verschillende maatregelen. Iedereen wint met meer energiezuinige woningen.”