De vzw Industrie Mechelen Noord is de files beu die recent zijn ontstaan door de werkzaamheden aan de brug over de E19 die beide delen van het industriegebied verbindt. Voorzitter Stefaan Van Thielen, managing director van Continental Automotive, trok naar het Agentschap Wegen en Verkeer om verhaal te halen, met positief resultaat. De Lijn daarentegen werkt minder goed mee.

De renovatiewerken aan de brug van de Blarenberglaan over de E19 in Mechelen-Noord zijn op 4 september van start gegaan, en veroorzaken daar een enorme verkeerschaos. “Ik ben er eens langsgereden met een scooter om de omvang van de files in te schatten”, zegt Stefaan Van Thielen, voorzitter van de vzw Industrie Mechelen Noord. “Wagens die van het deel van het industrieterrein langs de E19 komen, waar bv Bulo gevestigd is, moeten een half uur tot drie kwartier aanschuiven om van het bedrijfsterrein weg te geraken. Aan het kruispunt van de Antwerpsesteenweg staat het verkeer vaak volledig geblokkeerd. Dat kon echt zo niet langer.”

Positief

Stefaan Van Thielen ging maandag naar Agentschap Wegen en Verkeer voor overleg over de situatie, en hield er een positief gevoel aan over. “We hebben een aantal oplossingen voorgesteld, en AWV stond daar zeker open voor. Ik denk dat we tot een goede samenwerking kunnen komen, met o.a. een aangepaste regeling voor de verkeerslichten, plannetjes die worden verdeeld aan de bedrijven voor leveranciers, klanten en bezoekers, maatregelen voor de bewegwijzering, politiecontroles aan de kruispunten… De problemen volledig oplossen, kan niet, want de werken die zeker nodig zijn, kan je niet wegtoveren, maar de situatie kan zonder twijfel worden verbeterd.”

Het overleg met AWV is positief, maar met De Lijn helemaal niet, zegt Stefaan Van Thielen. “Openbaar vervoer zou eventueel een alternatief kunnen zijn voor een deel van de werknemers van onze bedrijven. We hebben aan De Lijn voorgesteld om een van de buslijnen een korte omleiding te laten volgen, wat een uitkomst zou zijn voor heel wat mensen. Dat voorstel werd afgewezen, en op onze vraag om een bijkomend gesprek is geen antwoord gekomen. Spijtig.”

De werkzaamheden duren nog vier maanden.