MECHELEN –  In arrondissement Mechelen waren er in de afgelopen novembermaand heel wat minder faillissementen dan vorig jaar. Een opvallend resultaat, want het aantal faillissementen in ons land blijft met fikse schreden toenemen. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon Belgium.

Gedurende de maand november gingen in ons land in totaal 956 bedrijven failliet. Dat zijn er 5,8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te wijten aan een stijging van het aantal faillissementen in het Brusselse Gewest (+32,07%). Ook in Wallonië (+16,49%) zijn de resultaten weinig rooskleurig. Enkel het Vlaamse Gewest legt goede cijfers voor. Daar vielen 8,98% minder faillissementsuitspraken.

“Ook de afgelopen maand november draagt bij aan de stijging van het aantal faillissementen in 2017. Enkel in november 2012 en 2013 noteerden we hogere waarden voor een novembermaand”, zegt Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon.

Arrondissement Mechelen scoort in de novembermaand zeer goed. Met 18 faillissementsuitspraken vonden er dit jaar 9 minder plaats dan in november 2016. Dat betekent een daling van 33,33%.

Jaarrapport in het rood

Tijdens de eerste elf maanden van 2017 waren er in ons land al 9.968 faillissementsuitspraken, een toename van 7% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vlaanderen blijft het daarbij behoorlijk doen met 0,98% minder faillissementen dan in de periode januari tot november vorig jaar. In Wallonië (+6,10%) en het Brusselse Gewest (+29,93%) blijven die cijfers in het rood.

Ondanks de positieve jaarprestatie van het Vlaamse Gewest blijft de Mechelse regio op de volledige jaarbalans wel stevig in het rood. In 2017 gingen reeds 233 ondernemingen over de kop. Dat zijn er 38 meer dan het jaar voordien, wat overeenkomt met een stijging van 19,49%. In de provincie Antwerpen staat arrondissement Mechelen zo als enige in het rood, terwijl Antwerpen (-9,02%) en Turnhout (-4,24%) het voorlopig gaaf houden.