Foto Wienerberger.

Foto Wienerberger.

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert 1 miljoen euro om palletvervoer via de binnenvaart te stimuleren. Het dichte waterwegennet leent zich immers niet alleen uitstekend voor containers en bulk. Ook palletgoederen zoals bouwmaterialen of leeggoed kunnen perfect via het water worden vervoerd.

Minister Weyts: “Ik versterk de binnenvaart als hét alternatief om een massa vrachtwagens van de weg te halen.”

Het goederenvervoer staat voor een nieuwe groeispurt in de nabije toekomst. Al die extra vracht kan je niet zomaar over onze nu al verzadigde wegen sturen, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Onze bedrijven laten groeien zonder dat onze files groeien. Dat is de uitdaging.” Gelukkig beschikt Vlaanderen over een fijnmazig waterwegennetwerk. 80% van alle Vlaamse bedrijven ligt op maximaal 10 kilometer van een bevaarbare waterweg. “Bedrijfsleiders staren zich soms blind op de file aan hun voordeur, terwijl er aan de achterdeur nog een waterweg met veel vrije capaciteit open ligt”, meent Weyts.

De minister maakt nu 1 miljoen euro vrij om palletvervoer via de binnenvaart te stimuleren. Bedrijven kunnen een concreet project indienen bij de Vlaamse Overheid om aanspraak te maken op cofinanciering. Dankzij palletstromen via het water worden vandaag al zo’n 8.000 vrachtwagenritten op de weg vermeden. Palletvervoer is ideaal voor het transport van bouwmaterialen, leeggoed of zelfs toiletpapier. Weyts: “Door palletvervoer een gericht steuntje in de rug te geven, kunnen we nog eens duizenden vrachtwagenritten vermijden.”

Binnenvaartondernemingen en verladers kunnen tot 3 mei 2016 een steunaanvraag indienen bij Waterwegen en Zeekanaal NV (Willebroek) of bij nv De Scheepvaart.