WILLEBROEK – Keppel Seghers heeft een enorme deal te pakken in Hongkong. Het technologiebedrijf uit Willebroek mag er een kunstmatig afvaleiland opbouwen, meteen ook het allereerste ter wereld.

Het miljardenproject bundelt de krachten van twee toonaangevende bedrijven in hun vakgebied om een ​​afvalbeheerproject van wereldklasse te realiseren. Voor de kust van Shek Kwu Chau, ten zuiden van Lantau Island in Hongkong, zal Keppel Seghers samen met Zhen Hua Engineering binnenkort het allereerste kunstmatig afvaleiland opbouwen. Beide bedrijven staat naast de opbouw ook in voor het ontwerp en de exploitatie ervan.

“Keppel is vereerd om met dit iconische project een bijdrage te kunnen leveren aan de duurzame verstedelijking van Hongkong. Het versterkt ons leiderschap rond technologieën en operaties om afval naar energie om te zetten”, zegt Dr. Ong Tiong Guan, ceo van Keppel Infrastructure, de moederorganisatie van Keppel Seghers.

Primeur

Een eerste stap zijn baggerwerken, want het eiland waarop de afvalenergie-installatie komt, ligt momenteel nog onder de zee. Dat eiland zal 16 hectare groot zijn en plaats bieden aan een afvalenergie-installatie, een mechanische behandelingsinstallatie en andere bijbehorende faciliteiten, zoals een administratiegebouw, bezoekerscentrum, en ontziltings- en afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Het paradepaardje, dat is de afvalenergie-installatie met de technologie van Keppel Seghers, zal per jaar 1,2 miljoen ton afval per jaar verbranden en omzetten naar groene energie. Die voorziet mee in het verbruik van 100.000 gezinnen en helpt bovendien om de CO2-uitstoot van Hongkong elk jaar met 0,44 miljoen ton te verminderen.

Het totale plaatje moet in 2024 afgerond zijn.