microStart vanaf januari ook actief in Mechelen

Francine Carron, manager microStart Antwerpen.

Francine Carron, manager microStart Antwerpen.

Microkredietinstelling microStart wil vanaf januari ook een werking opstarten in Mechelen.

Met 260 versterkte microkredieten in nauwelijks één jaar tijd is Antwerpen de snelst groeiende vestiging voor microkredietinstelling microStart. Daarom kijkt de Antwerpse Agentschap Manager Francine Carron nu ook naar Mechelen. Er komt niet meteen een Mechels kantoor, maar microStart zoekt wel een Mechelse partner om te beginnen met een plaatselijke werking.

“In Mechelen zouden we vanaf januari graag driemaal per week permanenties of afspraakmomenten houden bij een partner”, aldus Francine Carron. “Wij hopen een plaats te kunnen vinden in het Huis van de Mechelaar of het Ondernemershuis in Mechelen. Wij zijn gesprekken aangegaan met de coördinator van ESF-project Café Herman, dat focust op allochtone ondernemers, om te kijken waar we onze permanenties kunnen houden. Wij gaan ook onze begeleiding naar Mechelen brengen: een gratis cursus bedrijfsbeheer, marketing en boekhouden.”

microStart Antwerpen is een echt succesverhaal. Sinds de start een jaar geleden kreeg het lokale agentschap al 1.074 kandidaat-ondernemers over de vloer en kende het 260 microkredieten toe van gemiddeld 9.000 euro. Ook in de regio Mechelen-Lier werden reeds een tiental ondernemingen geholpen met opstart of uitbreiding.

Dankzij dergelijke leningen kunnen economisch kwetsbare personen een zelfstandige activiteit opstarten en (opnieuw) aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Na Brussel (240 microkredieten in 2015) is de Scheldestad nu al de grootste afnemer van microkredieten in ons land.

“We mikten oorspronkelijk op 180 microkredieten in ons eerste jaar, maar na 6 maanden hadden we dat doel al bereikt. Het succes overtreft ruimschoots onze verwachtingen, maar toont ook aan dat er een enorme vraag is in Antwerpen”, zegt Francine Carron. “Ruim de helft van onze klanten was voordien werkzoekende, met of zonder uitkering, of werknemer met een tijdelijk contract. De andere helft was al aan de slag als zelfstandig ondernemer, maar beschikte over te weinig eigen middelen om uit te breiden of te investeren.”