metiz LierHet nieuwe Lierse ingenieursbureau Metiz brengt een innovatieve dienst op de markt om gebouwen gezonder te maken. Door een maandelijkse rapportage, gelinkt aan meetdata, wordt onmiddellijk bepaald welk gebouw best eerst aangepakt wordt en ziet de klant de evolutie van de ingrepen.

De laatste jaren gaat steeds meer aandacht naar duurzame gebouwen. Toch ligt de focus daarbij volgens Geert Bellens van Metiz niet op de juiste aspecten. “Duurzaamheid bij gebouwen is vooral gericht op energiebesparing, maar er wordt geen rekening gehouden met hoe behaaglijk en gezond de gebouwen zijn”, zegt Bellens.

Metiz legt de connectie tussen een goed binnenklimaat en productiviteit. Hiervoor verzamelen ze via draadloze sensoren data (CO2, temperatuur en luchtvochtigheid) binnen een gebouw. Op die basis kunnen bedrijven hun klimaat aanpassen om zo de productiviteit en tevredenheid van werknemers te verhogen. “Hiermee maken we gebouwen niet alleen zuiniger, maar ook gezonder voor de aanwezigen. Bij de juiste omstandigheden kan er maximale productiviteit behaald worden. Dit bespaart gemiddeld 2.000 tot 6.000 euro per werknemer per jaar.”

Een online dashboard zorgt voor hapklare informatie. “Ruwe meetdata zijn op zich niet direct bruikbaar”, aldus Tim van Dyck. “Het interpreteren van die data en omzetten naar tevredenheidscores en productiviteit is wél interessant voor onze klanten. Vooral wanneer zij meerdere gebouwen in beheer hebben en deze met elkaar willen vergelijken en optimaliseren.”