mest vzwU bent een beginnende ondernemer in het Mechelse en u wilt beslagen op het ijs komen wanneer u uw nieuwe bedrijf lanceert? Dan kunt u baat hebben bij de hulp van vzw Mest. Misschien niet zo’n appetijtelijke naam, maar er is over nagedacht. Mest staat voor MEchelse voedingsbodem voor STarters. “Starters hebben het in de beginperiode moeilijk om een tijdelijk platform te vinden waarop ze hun producten en diensten kunnen aanbieden. Het aantal starters is bovendien in de regio Mechelen vrij laag in verhouding met het aantal afgestudeerden en bij diegenen die de stap toch wagen, is de slaagkans veeleer gering. Ze kunnen steun gebruiken”, aldus de vzw Mest.Die steun strekt zich uit over verscheidene domeinen. Financieel hebben starters het niet gemakkelijk. Een pand huren of investeren in een webshop of een e-commercetoepassing ligt niet altijd voor de hand. Daarom stelt de vzw tijdelijk een pand ter beschikking aan starters. Er is ook professionele coaching via een netwerk van bedrijfsleiders. Ook workshops maken deel uit van het aanbod. Zo organiseert de vzw Mest op 9 september een workshop ‘Business model canvas’.

Deze workshop ‘Business model canvas’ helpt startende ondernemers, aan de hand van hun eigen plannen of een fictief voorbeeld, stap voor stap door het business model te gaan en het zo in kaart te brengen. Daarna worden de belangrijkste risico’s aangeduid, zodat er een prioriteitenlijst kan worden opgesteld. Zo worden de belangrijkste pijnpunten eerst uitgeklaard en kunnen de ondernemers hun nieuwe zaak efficiënt opstarten.

Een goed business model is cruciaal want klanten betalen immers niet langer alleen voor uw product. Ze betalen ook voor uw merk, de uitstraling van het product, het gemak, de ligging, de kwaliteit, de ervaring, de service, alles wat er omheen hangt. Dit is minstens zo belangrijk geworden als het product zelf en het is de kern van een business model.

De workshop heeft plaats in Oh! Mechelen (Ondernemershuis Mechelen), Kanunnik De Deckerstraat 20a.