WinkeldiefstallenDe criminaliteitscijfers van Mechelen zijn positief, maar het aantal winkeldiefstallen blijft toenemen. Dat blijkt uit het criminaliteitsrapport van het eerste kwartaal dat maandagmiddag werd voorgesteld door de Mechelse burgemeester Bart Somers en politie-korpschef Yves Bogaerts.

In het eerste kwartaal van 2016 werden in Mechelen 89 winkeldiefstallen gerapporteerd, tegen 80 in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent een stijging met 11%. Ten opzichte van 2002, het jaar waarin van start werd gegaan met de tellingen, is de stijging nog opvallender. In 2002 waren er in het eerste kwartaal 58 winkeldiefstallen. In vergelijking met de 89 van dit jaar staat dat gelijk aan een stijging met 53 %. Samen met de fietsdiefstallen zijn de winkeldiefstallen negatieve uitschieters in een over het algemeen positief rapport.

“Deze criminaliteitscijfers zijn de beste sinds het begin van de tellingen in 2002”, aldus burgemeester Somers. “We tellen maar liefst 42 % minder feiten, dus bijna een halvering, en dat terwijl de bevolking op die tijd met zo’n 10.000 Mechelaars is toegenomen. Vooral de straatcriminaliteit is spectaculair gedaald. Daders worden overigens bijna allemaal gevat. Deze goede cijfers zijn te danken aan onze uitstekende politie, de inzet van de juiste technologie, preventieve acties en zeker ook de alertheid van de Mechelaars. Bedankt!”, zei burgemeester Bart Somers tevreden.