Meer containertrafiek op Netekanaal

binnenvaartDe vervoerde globale tonnage op de Vlaamse rivieren en kanalen is in de eerste jaarhelft met iets meer dan 4% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot bijna 36 miljoen ton.

In de regio Mechelen-Lier deed vooral het Netekanaal het goed. “De trafiek op het Netekanaal bedroeg in het eerste halfjaar van 2016 353.626 ton, tegen 333.211 ton in dezelfde periode van 2015”, zegt Guy Muësen, hoofd communicatie van waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV. Op het Zeekanaal daalde de trafiek. “De trafiek op het Zeekanaal Brussel-Schelde bedroeg in de eerste helft van dit jaar 5,518 miljoen ton tegen 5,952 miljoen ton in dezelfde periode van 2015.”

Voor de Vlaamse waterwegen was 2015 al een absoluut recordjaar op het vlak van containervervoer. Deze trend blijkt zich in de eerste jaarhelft van 2016 verder te zetten met ruim 379.000 vervoerde TEU (Twenty feet Equivalent Unit), zo melden de Vlaamse waterwegbeheerders nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV. Dat betekent een toename met ruim 35.000 TEU of 10,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

“Steeds meer bedrijven doen hun voordeel met onze filevrije waterwegen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Het potentieel blijft groot, want onze waterwegen hebben nog veel beschikbare capaciteit. De binnenvaart biedt steeds meer mogelijkheden om concurrentieel en betrouwbaar grote hoeveelheden te vervoeren via het water. Vlaanderen blijft dan ook investeren in de waterwegen. Elke vracht die over het water kan gaan, moet niet over de weg.”

Op de waterwegen die Waterwegen en Zeekanaal NV beheert, werden in de eerste jaarhelft van 2016 133.519 containereenheden vervoerd, een lichte stijging van 1,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale vervoerde tonnage bleef met 16,76 miljoen ton ongeveer op peil.

“We gaan onderverminderd door met het opwaarderen van de waterwegen in ons ambtsgebied en het verbeteren van onze service aan de binnenvaartsector en de verladers”, aldus gedelegeerd bestuurder ir. Leo Clinckers van Waterwegen en Zeekanaal NV.