Meeneemdoosjes in Mechelse resto’s?

meeneemdoosMechelse restauranthouders geven hun gasten mogelijk binnenkort het eten dat ze niet op hebben gekregen mee in de Mechelse versie van de Amerikaanse doggybag: de M-meeneemdoos. Het idee van Groen-gemeenteraadslid Patrick Princen moet nog op punt worden gezet, maar de kans is vrij groot dat het wordt gerealiseerd.

“Om te vermijden dat overtollig eten wordt weggegooid, wil ik een oproep doen aan Stad Mechelen en de Mechelaars om mee na te denken over de invoering van de M-meeneemdoos”, zegt Patrick Princen. “Daarmee zou je op eenvoudig verzoek in het restaurant het overblijvende eten op een veilige en vlotte manier kunnen meenemen naar huis.”

Het M-meeneemdoosje heeft volgens Princen alleen maar voordelen. Je kunt optimaal genieten van je restaurantmaaltijd en je kunt voorkomen dat heel wat voedsel wordt weggegooid. Naast de klant heeft ook de restaurantuitbater er voordeel bij. Hij houdt minder afval over en weet zonder dat het expliciet gezegd wordt dat zijn kookkunst gewaardeerd wordt. “Het is simpel. We voorkomen voedselverspilling, verminderen het afval en verhogen klant-, gezins- en kindvriendelijkheid met het M-meeneemdoosje. Waar wachten we nog op?” vraagt Princen zich nog af.

Schepen van Economie Wim Jorissen had een onderhoud met vertegenwoordigers van de Mechelse horeca over het voorstel. “Zij reageerden positief”, aldus Wim Jorissen. “De praktische uitvoering van dit voorstel moet uiteraard nog verder worden besproken en er moeten er nog een aantal afspraken worden gemaakt. Maar de kans is groot dat je over enkele maanden in een aantal Mechelse restaurants zal kunnen vragen om wat er overblijft van je maaltijd in een meeneemdoosje mee naar huis te nemen.”

M-meeneemdoosje is de conceptnaam voor het initiatief. Wie een andere goede en originele naam kan bedenken of een gouden tip voor de praktische uitwerking ervan heeft, kan contact opnemen met de initiatiefnemers via een mail naar mmeeneemdoos@gmail.com. Het doosje moet ofwel composteerbaar zijn en/of volledig te recycleren in het papierafval.