SONY DSCHet AZ Sint-Maarten ontving met de afdeling het Anker de Mechelse prijs voor vrijwilliger van het jaar. Elk jaar reikt de Stad Mechelen deze prijs uit aan zowel een vrijwilliger als een organisatie. Op het Anker, de gesloten afdeling psychogeriatrie van AZ Sint-Maarten, zijn vrijwilligers van onschatbare waarde voor patiënten, familie en zorgverstrekkers. Als blijk van een dank mochten zij tijdens de plechtige ontvangst een oorkonde in ontvangst nemen.

Op het Anker zijn voornamelijk dementerende en verwarde patiënten gehospitaliseerd. Zij kampen dagelijks met angst, verwardheid en onrust. Al jaren kan deze afdeling van AZ Sint-Maarten onafgebroken rekenen op de inzet van enkele vrijwilligers. Patrick Nieulandt, verpleegkundig en paramedisch directeur: “Alleen al door er te zijn en hen onvoorwaardelijke en onbeperkte aandacht te geven, zijn ze voor onze patiënten, familie en zorgverleners goud waard. Voor het team van zorgverstrekkers van AZ Sint-Maarten is het echt een zegen om op hen een beroep te mogen doen.”

De afdeling psychogeriatrie bevindt zich op campus Leopoldstraat van AZ Sint-Maarten. De vrijwilligers nemen de tijd om bij patiënten te zitten, hen een hand of knuffel te geven, of hen gerust te stellen. Ze helpen tevens bij maaltijden, lezen voor, begeleiden een onrustige patiënt naar een onderzoek en nemen de tijd voor een praatje met patiënten en familie.

De Stedelijke Prijs voor de Vrijwilliger wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon en aan een organisatie die zich belangeloos inzetten voor een Mechels initiatief. Met deze prijs wil de stad het belang van vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen.

Het AZ Sint-Maarten behoort tot de vzw Emmaüs, een christelijke vereniging voor gezondheids- en welzijnszorg. In zijn huidige structuur telt het ziekenhuis drie campussen: campus Leopoldstraat en campus Zwartzustersvest in Mechelen en campus Rooienberg in Duffel. De drie campussen worden in 2018 samen ondergebracht in het nieuwbouwziekenhuis ter hoogte van de R6-Liersesteenweg.

Het ziekenhuis beschikt over 660 ziekenhuisbedden en 80 plaatsen in daghospitalisatie en telt 180 geneesheer-specialisten, 1.300 andere medewerkers en een 200-tal vrijwilligers.