MECHELEN – Vlaamse stationsbuurten zijn populairder dan ooit om bedrijfsactiviteiten uit te rollen. Dat blijkt uit het jaarlijkse trendsrapport van Groep Hugo Ceusters-SCMS. Ook aan het station van Mechelen zit er heel wat extra kantoorruimte in de pijplijn.

Projectontwikkelaars en bedrijven kijken almaar vaker naar stationsbuurten om te ontwikkelen. Zo komt er in Vlaanderen naar schatting zo’n 100.000 vierkante meter aan kantoorruimte aan stationslocaties bij. In Mechelen alleen al gaat het om bijna 40.000 vierkante meter. Zo zitten er kantoorruimten aan te komen met de Emmaüs-site, MG city station, het Zegel en het Virix-project.

“In de keuze van hun kantoor worden bedrijven almaar meer verplicht om naar het openbaar vervoer te kijken”, zegt Ronny Nuten, hoofd kantorenmarkt bij Group Hugo Ceusters-SCMS. “En dan komen ze vaak uit bij de stationsbuurten. Bedrijven verliezen minder tijd door hun strategische ligging, werknemers zitten minder in de file en de stationsbuurten floreren wat een stad ten goede komt.”

Samen met het Ragheno Business Park, dat wordt beheerd door MG Real Estate en waar onder andere De Lijn, Wolters Kluwer, Rode Kruis-Vlaanderen en de Federale Politie zich vestigen, zal de Mechelse stationsbuurt binnenkort over zo’n 140.000 vierkante meter kantoorruimte beschikken.

Hogere huurprijzen

De hoge vraag naar deze kantoorruimten vertaalt zich ook in stijgende huurprijzen, al houdt dat bedrijven niet weg, klinkt het.

“Het is duidelijk dat kandidaat-huurders niet meer alleen naar de huurprijzen op zich kijken, maar naar het totale kostenplaatje: algemene kosten, locatie en mobiliteit”, aldus Ronny Nuten. “Als ze dan de rekening maken, is het in veel gevallen alleen maar logisch dat ze voor een kantoorgebouw vlakbij het station kiezen.”