japanVoka – Kamer van Koophandel Mechelen doet vaak inspanningen om het Vlaamse bedrijfsleven, en vooral de bedrijven uit de Mechelse regio, dichter bij buitenlandse markten te brengen. Bar International, toe aan de 21ste editie, focuste op Japan en ontving woensdag een Japanse afvaardiging met o.a. de ambassadeur van Japan in België, Masafumi Ishii. De Japanse delegatie werd rondgeleid langs enkele economische troeven van de Mechelse regio en legde contacten met ondernemers die in Japan voet aan de grond hopen te krijgen.

Met Bar International beoogt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen twee doelstellingen. Aan ondernemers met buitenlandse aspiraties biedt het event een kans om zich een beter beeld te vormen van de opportuniteiten in een vreemd land, terwijl de aanwezige officiële delegatie van datzelfde land dan weer enkele economische troeven van de Mechelse regio beter leert kennen.

Tijdens een rondvaart op het Zeekanaal Brussel-Schelde kreeg de Japanse delegatie woensdag eerst presentaties van achtereenvolgens Flanders Investment and Trade, Waterwegen en Zeekanaal NV en de gemeente Willebroek. Daarbij toonde de Japanse ambassadeur interesse in de steunmaatregelen waarop ook Japanse bedrijven een beroep kunnen doen, wanneer ze overgaan tot investeringen die bijdragen tot de economische ontwikkeling van de regio.

“In Vlaanderen zijn vandaag al een driehonderdtal Japanse bedrijven aanwezig.  Vaak is hun keuze om zich hier te vestigen, gestoeld op twee duidelijk aanwezige troeven”, gaf Masafumi Ishii mee. “Vlaanderen heeft allereerst een sterke reputatie op het vlak van onderzoek en ontwikkeling, wat Japanse bedrijven aanzet om hier investeringen te doen. Daarnaast staan Vlamingen ook bekend om hun uitstekende aanpassingsvermogen, waarbij ze snel kunnen omgaan met wijzigende omstandigheden. Onder meer hun sterke talenkennis is daarbij ook een belangrijke factor. Dat onderscheidt Vlaanderen zeker van Nederland.”

Na een bezoek aan de containerterminal van TCT en het logistieke centrum van ODTH vertrok de Japanse delegatie naar het Huis van de Ondernemer van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. Daar volgden nog een toespraak van de Japanse ambassadeur en uiteenzettingen over onder meer investeren in Japan, de mogelijkheden voor de oprichting van een onderneming in dat land en de interculturele aspecten van de Japanse markt, gebracht door respectievelijk Atsuho Maeda (Deputy Director General JETRO Brussels), Kiyohiro Nakamura (Associate Director CPA Japan, EY) en Saori Nishida (Director, Japan Connection).