fairtradeDe Mechelse Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt zaterdag 19 maart officieel ingehuldigd als de eerste Fair Trade winkelstraat van het land. Dat komt doordat meer dan 10 handelszaken in de straat werken met producten van eerlijke handel. Met deze Fair Trade winkelstraat verdient Mechelen haar tweede Fair Trade ster en is de stad goed op weg om een 5 sterren Fair Trade Gemeente te worden. Deze nationale campagne spoort gemeenten aan om Fair Trade nog meer op de kaart te zetten door middel van Fair Trade Ambassadeurs, Fair Trade Fans, een eerlijke straat, een actie van het bestuur en het werken rond communicatie.

“Stilstaan is achteruit gaan. We mogen gerust fier zijn op wat we als stad al gerealiseerd hebben op het vlak van fair trade, maar we moeten resoluut verder gaan op de ingeslagen weg. Daarom willen we niet zomaar een Fair Trade Stad zijn, maar ook de vijf sterren binnenhalen. Dat onze Fair Trade straat een winkelstraat is, is ook zeer belangrijk. Op die manier worden niet alleen de bewoners/winkeliers van de straat betrokken, maar ook de klanten die de winkels bezoeken. Zo wordt het effect nog versterkt”, aldus schepen van Internationale Samenwerking Marina De Bie.

De eerste van de vijf sterren werd gerealiseerd in februari dit jaar. Er werden vier Fair Trade Ambassadeurs gevonden die de Fair Trade boodschap verder uitdragen in Mechelen: Peter Gusta (straatartiest), Myriam Sips (bellemadam), Karel Meyer (café Sava) en Tonny Van Bavel (handelaar).

Ambassadeur Tonny is ook één van de handelaars in de Onze-Lieve-Vrouwestraat die eerlijke handel promoot. Zijn winkel Supergoods store verkoopt enkel eerlijk gemaakte en ecologische spullen. Tonny: “We zien dat Mechelen in de lift zit, dat de Onze-Lieve-Vrouwestraat in de lift zit, en vooral dat wat we doen in de lift zit. Het klimaat verandert, ook omdat het aanbod aan eerlijke producten stijgt. We merken dat verschillende Mechelse winkels ook in de vijver vissen waaruit wij onze leveranciers kiezen. En dat wil onder andere zeggen dat het gewoon goede en plezante producten zijn. Daarnaast groeit de interesse van klanten en winkels ook voor Fair Trade. De Fair Trade winkelstraat is een beetje een logische vederzetting van wat Mechelen Fair Trade Gemeente aan het doen is, en we zijn met Supergoods erg fier dat specifiek onze straat dit juweel aan zijn kroon mag dragen.”

Alle handelaars van de Onze-Lieve-Vrouwestraat die Fair Trade producten verkopen, vindt u hier.