Mechelse ondernemers op zakenreis in China

De Voka-delegatie bij het hoofdkantoor van BCCA in Bengbu.

De Voka-delegatie bij het hoofdkantoor van BCCA in Bengbu.

Een twintigtal Mechelse ondernemers zijn momenteel op initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen op zakenreis in China. De delegatie wordt geleid door algemeen directeur Frédéric Achten en manager International Business Petra Van Bouwelen en brengt een bezoek aan Chengdu, Hefei en Shanghai, drie lokale economische hotspots. Door persoonlijk ter plaatse contacten te leggen en te informeren over het zakelijk potentieel van de Mechelse regio, moet deze reis op termijn de welvaart van het arrondissement Mechelen bevorderen.

De trip naar China sluit aan op de Belgische handelsmissie in Maleisië en Singapore, waar eveneens een delegatie van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen aan deelnam. De eerste Chinese halte was Chengdu, de logistieke hub voor het westen van het land, waar maar liefst 250 van de grootste 500 Amerikaanse bedrijven aanwezig zijn. Onder meer voor informatica- en vastgoedondernemingen liggen de kansen er voor het grijpen. De meegereisde ondernemers kregen er klaarheid in de werking van de Chinese douane, netwerkten met plaatselijke zakenlui en brachten een bezoek aan het logistiek bedrijf Geodis, dat ook in Antwerpen actief is.

Daarna ging het 1.500 kilometer oostwaarts richting Hefei. “Deze stad is erg ondernemersvriendelijk, bijvoorbeeld dankzij een efficiënte overheidswerking”, stelt algemeen directeur Frédéric Achten vast. Zo wist ze niet minder dan 3.000 buitenlandse bedrijven uit 58 landen en regio’s aan te trekken, waaronder heel wat van de grootste multinationals. Er is een industriezone die nu al 350 hoogtechnologische bedrijven clustert, terwijl er nog heel wat uitbreidingsruimte is. In een naburige stad werd een bezoek gebracht aan BBCA, dat ook een vestiging heeft in Willebroek met opslag en distributie van producten. “Het is een staatsbedrijf met 8700 werknemers dat zich toelegt op biochemie, biofarma, bio-energie, voedingsproducten en uitrustingsgoederen”, aldus manager International Business Petra Van Bouwelen, die voor de tweede keer met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen een missie naar China organiseerde.

Vandaag trekt het Mechelse reisgezelschap naar hun eindbestemming Shanghai, het economische en financiële centrum van China. Daar staan onder meer een bezoek aan de consul-generaal en de haven op de planning. Op 6 december eindigt de zakenreis.