Foto Luc Hilderson.

Foto Luc Hilderson.

Mechelse ondernemers Christophe Deprez (CALM-Co, Codeco, Christopher bvba) en Manu Gysels (to:communication), twee sterkhouders van Mechelen Leeft en lid van de Ronde Tafel Mechelen,  hebben de M-Gin gecreëerd. “M-Gin is ontstaan uit pure vriendschap en liefde voor een stad”, zegt Christophe Deprez. “Het verhaal van M-Gin is een eerbetoon aan alle rijkdom die Mechelen te bieden heeft, waarvan vriendschap de meest onschatbare in waarde is. Mechelen is een stad die floreert, waar een klimaat heerst voor ondernemers met nieuwe frisse ideeën en waar het bloeiende verenigingsleven op volle toeren draait. Vanuit zo’n bruisende vereniging, Ronde Tafel Mechelen, is het verhaal van M-Gin begonnen.”

Manu Gysels en Christophe Deprez zetten zich al jaren voor Ronde Tafel Mechelen, en er ontstond een hechte vriendschap. Hun vakgebieden zijn heel verschillend – Manu werkt in de marketing- en reclamewereld en Christophe is een door de wol geverfde ondernemer – maar de passie voor lekker eten en drinken bracht hen samen.

Nog voor er sprake was van een hype was gin tonic reeds hun favoriete drankje. Experimenteren met tonics en bijpassende botanicals werd een volwaardige hobby en Manu geeft intussen zelfs professionele tastings aan groepen.

Een jaar geleden ontstond het idee om zelf een gin te ontwikkelen. Toen Manu en Christophe via een gemeenschappelijke kennis in contact kwamen met een aromaspecialist kwam alles in een stroomversnelling. Met drie gingen ze op zoek naar botanicals en smaken met een Mechelse insteek. De link met de rozentuin in het Mechelse Vrijbroekpark was al snel gelegd. Een klaproos met maanzaad zou de inspiratie worden voor het smakenpalet.

De gin met als basis graandistillaat werd verrijkt met jeneverbes, klaproos, maanzaad, venkel, koriander, citrus en nog een aantal andere botanicals. Zo ontstond een florale gin met een aangename citrus-afdronk. De mixer (tonic) die M-gin optimaal op smaak brengt, is een Fever Tree indian tonic (of als je de smaak van de gin extra wenst te laten floreren: de light versie van Fever Tree). Voor een perfect-served M-gin voegen de kenners nog jeneverbes of koriander toe. Een venkelstengel of een zeste van appelsien/limoen passen eveneens perfect.

Het label verwijst naar Mechelen, met de maan en maanzaad als knipoog naar de maneblusser, de gentlemen’s hat als link naar de Ronde Tafel Mechelen en het gebruik van roze als verwijzing naar de klaproos. De bekende Mechelse stadsgids Erik Vekemans werkte mee aan het label.

Op vrijdag 29 mei wordt de M-gin officieel op het grote publiek losgelaten tijdens Mechelen Leeft. Manu en Christophe zullen tijdens het event de gin-bar bemannen. De volledige opbrengst van de gin die op deze avond wordt geschonken, gaat rechtstreeks naar het goede doel.

Na Mechelen Leeft zal de gin op verschillende plaatsen verkrijgbaar zijn. Meer informatie vindt u vanaf 26 mei hier of via info@m-gin.be.