15 jaar geleden was Oil & Vinegar één van de de eerste belevingswinkels in Mechelen. Het was zelfs de eerste winkel van de keten in België.  Na 15 jaar retailervaring wil zaakvoerder Marc Vanmuysen met de opgedane ervaring terugkeren naar zijn eerste liefde: het bedrijfsleven. Hij heeft na lang overwegen besloten de winkel over te laten.

“Ik zoek iemand met liefde voor klanten, maar ook voor food”, zegt Marc Vanmuysen. “Daarmee zal de overnemer meteen vorm kunnen geven aan de nieuwe slogan van Oil & Vinegar: For Food Lovers. Met onze Bourgondische ingesteldheid had Oil & Vinegar een Belgisch concept kunnen zijn. Proeven voor je koopt, was baanbrekend in onze beginperiode en staat nog altijd centraal.  Vernieuwend was ook het concept share what you love. De culinaire cadeaushop was geboren, en dit concept slaat nog steeds aan.”

Intussen is de IJzerenleen, waar de winkel gevestigd is, uitgegroeid tot de Food Avenue van Mechelen, met een stijgende klantenpassage. Oil & Vinegar wil daar deel van blijven uitmaken, maar de huidige uitbater zoekt andere oorden op. “Van zodra de overname rond is, volg ik in het spoor van mijn vrouw. Met haar baatte ik oorspronkelijk de winkel uit. Allebei hadden we een verleden in het bedrijfsleven, waar we werkten alsof het voor onszelf was. De stap naar het zelfstandigenbestaan was snel gezet, maar al vlug kon mijn vrouw de lokroep van haar B2B-wereldje niet weerstaan en ze is opnieuw als commercieel manager in de petrochemie gaan werken. Sindsdien heb ik de winkel voor mij alleen.”

Marc Vanmuysen is het protoype van iemand met een gemengde loopbaan, een fenomeen dat steeds vaker opduikt. “Met de kruisbestuiving tussen de ervaring als loontrekkende en als zelfstandige verrijkt je persoonlijke ontwikkeling en krijg je een bredere visie. En met die visie wil ik graag opnieuw mijn bijdrage leveren aan het bedrijfsleven; misschien wel als consultant in het begeleiden van startende zelfstandigen.”

Oil & Vinegar behoort tot een groep van zelfstandige uitbaters die ondersteund worden door een centrale franchise-organisatie. De winkels richten zich tot food lovers. Dat zijn zowel liefhebbers van hapklaar lekkers als echte hobbykoks. Het gamma bestaat uit hoogwaardige olie, azijn, kruiden, aperitiefhapjes, pasta, saladesauzen,…