Mechelse hotels ontvangen vooral zakentoeristen

Best Western Gulden Anker Mechelen.

Best Western Gulden Anker Mechelen.

Mechelen scoort heel goed qua zakentoerisme. Dat blijkt uit het Hotelrapport 2014 voor de Vlaamse Kunststeden dat in Antwerpen werd voorgesteld. Mechelen heeft het grootste aandeel hotels in de binnenstad. De bezettingsgraad ligt iets lager dan gemiddeld, wat de hotels nog groeipotentieel geeft.

Het hotelrapport werd zes jaar geleden opgestart door kunststeden Antwerpen, Brugge en Gent. Sinds twee jaar zijn ook de bevindingen voor kunststeden Mechelen en Leuven opgenomen. De resultaten van het rapport zijn gebaseerd op objectief onderzoeksmateriaal dat met de medewerking van de hotelsector uit de Vlaamse kunststeden werd verzameld.

In Mechelen namen 9 van de 14 hotels deel aan het onderzoek. “Die 9 hotels vertegenwoordigen 84 % van alle kamers in Mechelen. Dat is een uitzonderlijk hoge score. Er heerst dan ook een open houding tussen de Mechelse hotels onderling. Door hun medewerking en het kwalitatief cijfermateriaal uit dit rapport beschikt het toeristisch beleid over oriëntatie en vanaf dit jaar kunnen we voor het eerst lichte tendensen vergelijken”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer.

Wanneer de resultaten van 2013 en 2014 worden vergeleken, blijkt dat de Mechelse hotelsector in 2013 vooral zakentoeristen ontving en dat er in 2014 een opmars was van individueel recreatief en MICE-toerisme. Dat laatste omvat meetings, incentives, teambuidings en congressen.

“Met www.meetinmechelen.be zetten we dan ook in op een even klantgerichte als originele benadering van het MICE-gebeuren binnen Mechelen. Met Artexis in de Nekkerhal, de verdere uitbouw van de authentieke belevenis van onze binnenstad met special venues en vernieuwende events, een optimale exploitatie van de congresfaciliteiten en vooral een professionele omkadering waarin alle partners samen zorgen voor een geslaagde beleving van onze charmante stad”, zegt schepen Siffer.

De bezettingsgraad piekt in het voor- en najaar en valt wat terug in de wintermaanden. De gemiddelde kamerbezettingsgraad in Mechelen bedroeg in 2014 67,72 %, wat lager is dan het gemiddelde voor de kunststeden, nl. 73,62 %. Dit geeft de hotels in Mechelen een opportuniteit en groeipotentieel.