Werkzoekenden vallen vaak niet op wanneer ze solliciteren, omdat ze bij hun sollicitatie technieken gebruiken die niet zo effectief zijn. Om de gedateerde werkwijze van sollicitanten te updaten naar 2016, zijn enkele freelancers uit het Mechelse van start gegaan met een uniek samenwerkingsverband. Me:manta wil sollicitanten omscholen en hen op papier, online en als persoon versterken met een nieuwe aanpak.

Via allerhande workshops en coaching leren sollicitanten zich anders te profileren door anders te schrijven, hun cv anders aan te pakken, te werken aan personal branding, nieuwe tools zoals about.me, LinkedIn, YouTube en vizualize.me te omarmen en ook kritisch te kijken naar zichzelf. Dat is meteen ook de reden waarom Me:manta naast loopbaan- en talentcoaches ook specialisten aan boord haalde die taal, media, foto en grafische elementen op een toegankelijke manier willen inzetten bij de omscholing.

Initiatiefnemer Tim Briers: “We zijn hiermee gestart omdat we tijdens jobcoaching vaak hetzelfde verhaal horen: men heeft steeds geleerd om met een standaardbrief en cv te werken, vaak ook met geijkte zinnen die geen indruk meer maken. Een rekruteerder wordt niet warm van “Naar aanleiding van de vacature die ik op de VDAB-site heb gevonden, wens ik bij deze…”. ”

“Nochtans wordt dit vaak toegepast. Rekruteerders moeten meteen overtuigd worden, bij voorkeur met andere formuleringen die van de sollicitant zelf komen, en niet van een sjabloon. Hetzelfde geldt voor het cv dat nog te vaak gewoon vol tekst staat, terwijl je echt al genoeg hebt aan de essentie, sleutelwoorden, of een verwijzing naar een online profiel zoals LinkedIn. Bovendien gaat men mensen opzoeken, dus willen we ook dat de sollicitant er online staat of zelfs nieuwe media resoluut inzet bij sollicitatie.”

Om duidelijk te maken wat dit project inhoudt, organiseert me:manta een infomoment op 16 december. Niet alleen worden dan de diensten en workshops bekendgemaakt, maar worden er meteen ook heel wat tips aan sollicitanten meegegeven om hun sollicitatie anders aan te pakken. Als kers op de taart kan de sollicitant een gratis profielfoto laten nemen, een heus talentinterview doen of zijn/haar cv of online profiel laten screenen.

Dat gebeurt in het Levanto-kantoor op de bovenste verdieping van het Artesis-gebouw, Leopoldstraat 42 in Mechelen.