Iconic Sea Birds is het zopas in eigen beheer gepubliceerde boek van de Mechelse natuurfotografe Pascale Sobry. De uitgave was mogelijk dankzij een succesvolle crowdfunding.

Pascale Sobry werkt als opvoedster, maar studeerde ook af als fotografe aan het IKA in Mechelen. Al haar vrije tijd besteedt ze aan natuurfotografie. Recent bracht ze het resultaat van verschillende fotoreizen naar het Duitse eiland Helgoland en het Britse Skokholm Island samen in haar fotoboek Iconic Sea Birds. De jan-van-gent en de papegaaiduiker zijn de sterren in het fotoboek.

Pascale is heel blij met het boek: “Het is een professioneel fotoboek geworden, een salontafelboek dat je laat genieten van de schoonheid van de natuur.” Naast de foto’s van de iconische zeevogels bevat het boek Nederlandse en Engelse achtergrondinformatie over de vogels en de eilanden waarop ze leven. Pascale geeft tevens praktische fototips voor wie zelf een fotoreis wil maken.

Twee jaar geleden raakte de fotocarrière van Pascale in een stroomversnelling. Drie foto’s van papegaaiduikers en jan-van-genten werden opgenomen in de kalender van het gerenommeerde natuurtijdschrift National Geographic. Een van haar foto’s haalde de finale van de Argus-fotowedstrijd. “Deze boost van erkenning was mee de aanzet voor dit boek. Het is de bedoeling om een groter en breder publiek te bereiken met mijn fotografie en zo mijn passie voor de natuur te delen. “

“Het gaat mij niet om die ene mooie spectaculaire foto waarvoor ik de boel moet verstoren. Het gaat om de ervaring en het contact met de dieren. Door rustig te observeren, zie je de patronen in het gedrag van de vogels. Als je lang genoeg blijft, zijn ze echt relaxed en laten ze hun emoties zien. Dan zijn er leuke en speciale ontmoetingen tussen mens en dier. Dat is voor mij het echte genieten, en dat gevoel probeer ik met mijn boek Iconic Sea Birds over te dragen.”