Karel Vanderheyden.

Karel Vanderheyden.

De Mechelse fintech start-up Virteo heeft 2,2 miljoen euro opgehaald in een nieuwe kapitaalronde. Virteo is een online toepassing waarmee bedrijven de invordering van onbetaalde facturen kunnen versnellen en vereenvoudigen. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) brengt de helft van het kapitaal aan, Sherpa Invest 2 en het Ark Angels Activator Fund (AAAF) elk een kwart.

Met het kapitaal wil Virteo de commercialisatie van de toepassing versnellen in zijn thuismarkt, de mogelijkheden van de toepassing uitbreiden en een expansie naar het buitenland voorbereiden.

“In België wordt de helft van alle facturen te laat betaald en tot drie procent zelfs nooit. Voor bedrijven met duizenden facturen is de opvolging en invordering vaak arbeidsintensief, met verschillende tussenpersonen. Virteo maakt dit eenvoudiger en transparanter. We automatiseren de toewijzing aan advocaten en gerechtsdeurwaarders, en centraliseren alle communicatie”, zegt CEO Karel Vanderheyden.

In Europa zakte het aantal invorderingen via klassieke incassokantoren in 2015 van 33 naar 23 %. “Organisaties willen het invorderingsproces beter integreren en het aantal tussenpersonen beperken. Met onze toepassing vereenvoudigen we de invordering van onbetaalde facturen, worden er minder kosten gemaakt en is er meer transparantie. Daar heeft iedereen baat bij, zowel schuldeiser als schuldenaar”, aldus Vanderheyden.

Virteo werft meteen vier nieuwe medewerkers aan en brengt het team op 17 mensen. Het bedrijf heeft voor volgend jaar nog een tiental vacatures gepland, voornamelijk voor softwareontwikkelaars.

Virteo’s community telt na enkele maanden al een 70-tal advocatenkantoren en meer dan 60 gerechtsdeurwaarders, via onder meer de gerechtsdeurwaardersassociaties Legal Recovery en Hugebru.