MechelenNoordDe stad Mechelen kondigde maandagmorgen bij monde van burgemeester Bart Somers in combinatie met investeringen ook een belastingverlaging aan voor de komende jaren. Volgens Voka – Kamer van Koophandel Mechelen bewijst het Mechels voorbeeld dat het dus ook effectief anders kan.

Lokale overheden hebben het financieel moeilijk, en daarom is het voor Voka – Kamer van Koophandel Mechelen een positieve verrassing dat de stad Mechelen uitgerekend nu belastingverlagingen aankondigt. Voka ziet hierin een bewijs dat een stad of gemeente die het eigen huishouden saneert en zelf naar efficiëntie en besparingen zoekt, dat ook kan laten terugvloeien naar de lokale gemeenschap.

“Het zou een slechte zaak zijn indien een stad het geld in eigen zak zou steken als het goed gaat en het geld komt halen bij inwoners en bedrijven als het slecht gaat”, zegt woordvoerder Bart De bruyn van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. “De algemene gemeentebelasting verdwijnt in Mechelen in 2016, het jaar dat ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing verder dalen van 1550 naar 1510. Dat is onder andere het gevolg van een besparing op de werkingskosten en een inkrimping van het personeelsbestand. De stad Mechelen plukt de vruchten van de keuzes van de voorbije jaren met sanering, een politiefusie, de afslanking van het overheidsapparaat… Dat ook inwoners en bedrijven hiervan de positieve gevolgen voelen, kan een stimulans betekenen voor de lokale economie.”

Bedrijven en ondernemers hebben volgens Voka nood aan rechtszekerheid en niet aan een overheid die om de haverklap de belastingdruk laat toenemen. “Ik ben ervan overtuigd dat met deze werkwijze en beleidsvisie bedrijven meer geneigd zijn om in de Mechelse regio te blijven. Anderzijds kunnen deze positieve maatregelen ook zorgen voor het aantrekken van nieuwe investeerders. Met de afschaffing van de 50 euro bedrijfsbelasting voor kleine zelfstandigen zonder specifieke bedrijfsoppervlakte verdwijnt vanaf 2017 nog een andere ondernemersonvriendelijke belasting.”