De Mechelse animatiefilmstudio KIDSCAM heeft met de film Baffi Spioventi de eerste prijs gewonnen op YOUKI, het International Jugend Media Festival in het Oostenrijkse Wels.

YOUKI is een communicatieplatform dat zich inzet om de betrokkenheid van jongeren bij hedendaagse media te versterken en de toegankelijkheid te vergroten. Hoogtepunt in de werking van YOUKI is het jaarlijkse filmfestival dat plaatsvond van 22 tot 26 november. Centraal stonden de competitie en vertoning van kortfilms van jonge makers uit de hele wereld.

KIDSCAM animatiefilmstudio won met de film Baffi Spioventi de eerste prijs in de categorie 15 tot 20 jaar.

Het juryrapport was heel lovend: “Bijna zoals in Transformers: vrolijk demonteren de machines zichzelf, ze knarsen, ze kreunen, piepen, ratelen. Maar dat is nog niet genoeg voor deze winnende film: de robots zingen en dansen. Ze zijn geen vechtmachines, maar met opmerkelijke overgave en betoverende fantasie gevormde blikken artiesten. Je kan er niet genoeg van krijgen naar hen te kijken. Een film als een circusvoorstelling, waarbij het immense plezier aan knutselen en uit elkaar halen, staat boven platte boodschappen en clichés. Beter dus dan Transformers.”

De prijs die KIDSCAM in ontvangst nam, is een kunstobject ontworpen door een jonge kunstenaar en een bedrag van 1100 euro.

De animatiefilm Baffi Spioventi is gemaakt met de stop motion techniek. Hij werd gerealiseerd door jongeren tijdens een filmtraject in het kader van MOOOV filmfestival in de Warande in Turnhout. KIDSCAM begeleidde de jonge makers in hun creatieproces. De film is te bekijken via de website van KIDSCAM.