AZ Sint-Maarten, met campussen in Mechelen en Duffel, heeft deelgenomen aan de internationale What Matters To You-dag. Daarmee wil het ziekenhuis benadrukken dat kwaliteitsvolle zorg niet enkel te maken heeft met de technische uitvoering van het zorgproces. Er moet ook worden stilgestaan bij wat patiënten belangrijk vinden.

In de aanloop naar de internationale dag konden zorginstellingen op de website www.whatmatterstoyou.be hun praktijkvoorbeelden registreren. Ook AZ Sint-Maarten diende enkele praktijkvoorbeelden in waarbij een warme en persoonlijke zorg centraal staat.

Zorgnet-Icuro selecteerde hieruit twee initiatieven: het vriendenboekje op de afdeling pediatrie en de ideeënbus in het geriatrisch dagziekenhuis. Op 6 juni bracht een team van de ziekenhuiskoepel een bezoek aan deze afdelingen om hen persoonlijk te feliciteren met de genomen initiatieven.

Pieter is de mascotte van de kinderafdeling en wil de patiëntjes op de dienst pediatrie graag beter leren kennen. Daarom laat hij de kindjes zijn vriendenboekje invullen. Pieter vraagt onder andere naar de lievelingsknuffel van het patiëntje, wat hem blij maakt, hoe hij getroost kan worden of wat hij graag doet. Door deze informatie krijgen de medewerkers op de afdeling een goed beeld van wat het patiëntje belangrijk vindt.

Het tweede initiatief zijn de ideeënbussen. Op verschillende afdelingen in het AZ Sint-Maarten werden ideeënbussen geplaatst. Patiënten kunnen in de bus suggesties posten om het verblijf op een afdeling aangenamer te maken. Onder meer in het geriatrisch dagziekenhuis hangt vanaf nu zo’n ideeënbus.

AZ Sint-Maarten is een groot, regionaal ziekenhuis met drie campussen: campus Leopoldstraat en Zwartzustersvest in Mechelen en campus Rooienberg in Duffel. Het ziekenhuis telt 660 erkende ziekenhuisbedden en meer dan 80 plaatsen in het dagziekenhuis. Er werken 180 geneesheer-specialisten, 1300 andere medewerkers en een 200-tal vrijwilligers. Jaarlijks behandelt AZ Sint-Maarten ongeveer 47.000 patiënten, waarvan meer dan de helft in dagbehandeling. Nog eens ruim 320.000 patiënten bezoeken de poliklinieken voor een technisch onderzoek of raadpleging. AZ Sint-Maarten maakt deel uit van de vzw Emmaüs, een christelijk geïnspireerde gezondheidszorg-voorziening.